Categories: Comunitate

CNH declară greva minerilor ilegală

Anamaria Nedelcoff

Ieri, la Tribunalul Hunedoara, a fost amânat primul termen în dosarul stabilirii nelegalităţii grevei declanşate de minerii din Valea Jiului la începutul acestei luni. Sindicatul Muntele a fost dat în judecată de conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), fiind considerat responsabil de protestele declanşate de mineri.
Oana Stoicuţa, purtătorul de cuvânt al CNH, a precizat că s-au urmat paşii legali şi că minerii au sărit etape în ceea ce priveşte declanşarea conflictului de muncă. „Pe baza Legii nr.62 din 2011, în declararea unui conflict de muncă, trebuie urmaţi nişte paşi, care au fost săriţi. CNH, ca unitate subordonată Ministerului Economiei, trebuie să ia măsuri în acţiunea de constatare a ilegalităţii grevei. Opozantul a fost Sindicatul Muntele, în calitate de organizaţie sindicală reprezentativă”, a precizat ea.
Tiberiu Cozma, vicepreşedinte al Sindicatului Muntele, spune însă că greva minerilor a fost spontană, nicidecum una condusă de sindicalişti. „Că am fost daţi în judecată este opţiunea administratorului unităţilor. Noi vom prezenta documentele care arată că a fost un protest spontan, sper ca judecătorii să constate acest lucru. De prejudiciu nu poate fi vorba, că noi am lucrat şi sâmbetele şi duminicile şi zilele nelucrate se recuperează. Nu înţeleg care este scopul acestor acţiuni în instanţă. S-a amânat şi vom formula o întâmpinare pentru data viitoare”, a declarat Tiberiu Cozma.
Zoltan Lacataş, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), spune că fiecare societate poate reacţiona după cum doreşte când vine vorba de proteste. „Fiecare societate acţionează conform legii. Consider că salariaţii merită toată cinstea pentru ceea ce fac. Legislaţia românească spune că angajatorul poate să facă tot felul de demersuri în ceea ce priveşte grevele oamenilor”, a declarat Lacataş.
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Muncii spun că greva a fost legală „în mare parte”, contrazicându-se singuri în termeni. „În mare parte, greva e legală, că a fost spontană, dar până la un punct. A fost declanşată de liderii de la Muntele. Se bazează pe faptul că au declarat-o spontană. I-a dat în judecată pe cei de la Muntele, fiindcă de data asta, au cerut demisia lui Jujan. În mare parte, CNH are dreptate, greva a fost spontană doar prima zi. Nu poate fi o grevă spontană cinci zile la rând. Vor plăti şi minerii pentru cele cinci zile în care nu au muncit”, a declarat şi Valter Cojman, preşedintele executiv al FNM.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că niște angajate de la o primărie, mutate re­cent la o primărie…

4 ore ago

Danke, tricolorilor! Uluitor! Am învins, ce vis, ce victorie!

România-Ucraina 3-0 la EURO 2024. Un meci fără greșeală al elevilor lui Edi Iordănescu, un…

4 ore ago

Cum își bate joc Poliția Locală Deva de seniorii din centrul municipiului

Liniștea proprietarilor din Blocul C, de pe bulevardul Decebal, din municipiul Deva, s-a pierdut! Oamenii…

4 ore ago

Bulina albă

Antrenoarea de gimnastică artistică, Liliana Cosma Pentru că a primit premiul „Mentor în educație”, de…

4 ore ago

Bulina neagră

Sorin K., recidivist Pentru că a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat…

4 ore ago

Individul care și-a tăiat amicul cu maceta – condamnat pentru tentativă de omor

Bărbatul, aflat în Penitenciarul Aiud, a fost trimis în judecată la Tri­bunalul Hunedoara pentru tentativă…

4 ore ago