Categories: ActualitateFlash

Ciută gestantă omorâtă de braconieri

Maximilian Gânju

Gest de o cruzime rară la marginea municipiului Petroşani. Un braconier a împuşcat o ciută doar pentru a se distra. A lăsat animalul să agonizeze la marginea drumului şi a fugit cu o autoutilitară. Vânătorii spun că gestul este unul criminal, mai ales că vânătoarea este interzisă, deoarece ciutele şi căprioarele sunt în perioada de gestaţie.  

„Au încălcat orice regulă şi limită”
Incidentul a avut loc, luni noaptea, în apropiere de Peştera Bolii, la ieşirea din municipiul Petroşani. La câţiva paşi de DN 66, căprioarele şi femelele de cerb (ciutele) coboară la păscut într-un luminiş, unde a dat firul ierbii. Animalele gestante s-au obişnuit şi cu zgomotul maşinilor, astfel că sunt admirate în fiecare zi de şoferii care trec prins zonă. Pentru că s-au obişnuit cu prezenţa omului, sunt o ţintă uşoară pentru braconieri. Aşa s-a întâmplat şi luni seara, când o ciută care avea toate semnele că este gestantă, a fost pur şi simplu ucisă de braconieri. Aceştia şi-au parcat maşina într-un refugiu din apropierea luminişului şi au pândit animalele sălbatice, iar când ciuta a fost în bătaia puştii, au tras. „Sunt nişte criminali, aceşti indivizi nu se pot numi oameni sau vânători. Ce s-a întâmplat aici este o crimă şi nu o vânătoare. Ciutele coboară aici de multă vreme să pască iarbă şi auzisem că braconierii le pândesc de la marginea drumului. Sezonul este interzis acum, doar la vulpe este permisă vânătoarea şi chiar dacă era deschis, aici nu au voie să tragă cu arma, pentru că este în intravilanul localităţii. Am mai văzut ciute şi capre omorâte de lupi, căzute de pe stânci sau lovite de maşini, dar cum s-a întâmplat acum, nu. Au încălcat orice regulă şi limită aceşti criminali”, a declarat Ioan Stoica şeful Asociaţiei Locale de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Petroşani.

Căutaţi de poliţişti
După ce au împuşcat femela de cerb, braconierii au fost văzuţi de un localnic şi au fugit, abandonând animalul. În perioada gestaţiei, carnea nu este recomandată pentru consum, lucru pe care-l ştiu toţi vânătorii, semn că braconierul a tras pentru a se distra sau pentru a vinde carnea vânatului. „Erau cu o Dacia Papuc de culoare albă fără carlingă. N-au mai apucat să o ia, pentru că au fost văzuţi şi, pentru a scăpa, au fugit imediat după ce au împuşcat-o”, le-a spus martorul celor care anchetează cazul. Unul din poliţişti spune că a ajuns la faţa locului imediat după ce s-a dat alarma şi a găsit ciuta încă agonizând. Animalul s-a târât circa 30 de metri până când a murit şi nu se mai putea face nimic pentru a fi salvat. Poliţiştii din Petroşani au deschis un dosar penal şi încearcă să dea de urma vinovatului.

„Un vânător nu face aşa ceva”
Reprezentantul AJVPS Hunedoara, asociaţia care administrează fondul de vânătoare unde a fost omorâtă ciuta, spune că braconierul ar putea fi orice persoană, pentru că nu mai trebuie să fie înscris ca vânător într-o asociaţie pentru a putea deţine armă de vânătoare. „Un vânător nu face aşa ceva, doar un criminal. Legislaţia s-a schimbat şi poţi să deţii armă de vânătoare şi dacă nu eşti membru vânător. Poţi fi persoană particulară, să ai acasă armă de vânătoare cu glonţ. O foloseşti numai la poligon sau mergi la vânătoare la cine te primeşte şi plăteşti. Acela nu este vânător. Cel care a făcut gestul acesta este un criminal. Este gestul unui posesor de armă clandestină sau al unui posesor de armă care profită de slăbiciunea legii, care dă drept de deţinere de armă la toţi nebunii”, a declarat, Dorin Calciu, directorul AJVPS Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Inca nu am auzit de vanator care sa nu fie criminal, credeti ca d-nul Calciu este mai bun ? Parca acum cativa ani a fost prins vanand in parcul National Retezat, dar moare de ciuda ca nu mai este doar el seful braconierilor si acum mai exista si altii !...
    Dar tineti minte ca nu exista vanator necriminal, cine isi ia pusca isi ia sa omoare cu ea animale nevinovate nu sa bata covoare... Credeti ca pentru o caprioara conteaza mult daca e vanata in 15 Martie ori in 15 Aprilie atata timp cat oricum e omorata cu salbaticie de catre niste dezaxati ?Destinul ei e la fel, doar ca unii dezaxati mor de ciuda ca le-au luat-o altii inainte si au omorat-o primii !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele că o domnișorică a fost pusă pe o funcție demnă de tinerețea…

15 ore ago

Bulina albă

Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie Pentru că a făcut din centrul orășelului un peisaj cochet,…

15 ore ago

Laurențiu Nistor: A început modernizarea DJ 705A pe sectorul Orăștie – Costești, unul dintre cele mai importante drumuri din punct de vedere turistic

Infrastructura rutieră de acces spre Ce­tățile Dacice din Munții Orăștiei se moder­nizează cu fonduri europene…

15 ore ago

Bulina neagră

Constantin V., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat pentru mai multe furturi din…

15 ore ago

Pe drumuri bune, la Băița

Magdalena Șerban Nu există să nu se poată asfalta acele drumuri care deși sunt im­por­tante…

15 ore ago

Vești bune! Spitalul din Hunedoara are un nou medic în specialitatea Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Magdalena Șerban Din ce în ce mai multă lume e depis­tată cu diabet, iar această…

15 ore ago