Categories: Comunitate

Cinci secole de existenţă

Magdalena Şerban

Împlinirea a cinci secole de atestare documentară a satului Poiana, din comuna Balşa, a fost sărbătorită printr-un program de zile mari, în cadrul căruia istoria vechii aşezări a mai adăugat o filă importantă: cea de duminică.
 

Timpul s-a oprit o clipă
Şi, fiindcă satul Poiana a trecut pragul unei jumătăţi de mileniu, lumea a avut ce sărbători. Ca în orice duminică, localnicii s-au adunat la biserică pentru Sfânta Liturghie. Nu au lipsit nici fiii satului, venind de prin toate colţurile judeţului, să-şi vadă rudele apropiate şi locurile natale. Celor care au trecut pragul nunţii de aur,  Simion Meteşan, primarul din Balşa, le-a pregătit câte o diplomă şi o mică atenţie. Mare le-a fost bucuria când s-au simţit răsplătiţi pentru longevitatea cuplului şi au descoperit că lumea nu a uitat de cei ca ei: bătrâni, bolnavi şi cu nevoi. Tot duminică, foştii elevi ai şcolii din localitatea Poiana au sărbătorit cinci decenii de la absolvirea celor opt clase. „În acest an ne-am întâlnit, din nou, cu istoria. Este un eveniment marcant pentru comună, dar mai ales pentru comunitate. Ne-am străduit, pe cât s-a putut, să aducem tradiţiile de altădată în mijlocul sătenilor şi să ne bucurăm împreună de cântecul popular, aşa cum orice român o face la ceas de sărbătoare. Le mulţumesc tuturor celor care ni s-au alăturat, alegând să-şi petreacă frumoasa zi de duminică, la Poiana”, a spus primarul Simion Meteşan.

Un spectacol pentru toţi
Dacă e vorba de distracţie, atunci să fie cântec şi joc. Aşa se face că folclorul a răsunat peste sat, prin glasul unor reprezentanţi de seamă ca Mariana Deac, Florica Bradu, Iosif Ciocloda, Eugen Mihăilă, Eugen Pistol, Mariana Stoica, Lorena Pascu, Ionela Ţăndău, Elena Moisescu, Petrică Crăciunescu, Elena Ungureanu, Anca Mihăilă, Monica Cioran, Lia Cioran şi Carmen Munteanu. La o aşa manifestare, seara nu se putea finaliza fără un impresionant foc de artificii. „Să ne vedem sănătoşi şi la anul”, a fost urarea de încheiere a primarului.

MesagerulHunedorean