Cetăţile dacice, cuprinse în programul de guvernare

Carmen Cosman

Pentru prima oară, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt cuprinse într-un program de guvernare, care prevede atât cercetarea sistematică, dar şi restaurarea şi punerea lor în valoare.

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu este decis să pună în valoare cetăţile dacice din munţii Orăştiei, care vor fi restaurate. Pentru prima oară, acestea sunt incluse într-un program de guvernare, iar premierul şi-a propus ca în 2012 să fie demarat un amplu program de inventariere, cercetare, conservare, restaurare şi punere în valoare a Cetăţilor dacice. Practic, şeful Guvernului preia şi sprijină şi programul lansat la finele anului trecut de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Pentru acest an, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a prevăzut un buget de 10 milioane de lei în vederea începerii unui program de cercetare sistematică la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, proiectul fiind prevăzut să se desfăşoare pe durata a patru ani. Minis-
trul Culturii a precizat că în acest buget a fost inclusă şi achiziţia unor echipamente necesare specialiştilor.
Directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR), Liliana Ţolaş, a precizat că acest program este extrem de binevenit pentru cetăţi şi speră că va fi pus în practică. Rămâne de văzut, însă, cine le va primi în cele din urmă în administrare, pentru că în acea direcţie vor fi îndreptate şi fondurile necesare derulării programului. “Dacă va fi pus în aplicare, programul înseamnă foarte mult. Deocamdată, însă, nu avem nici o informaţie concretă, nu ştim cine va primi în administrare cetăţile dacice, care va fi această instituţie, dacă va fi una singură sau mai multe. Sperăm, totuşi, ca banii să vină la MCDR, proiectul să se deruleze prin intermediul muzeului din Deva, şi să primim noi cetăţile în administrare”, a declarat Ţolaş. Aceasta spune că, la rândul său, instituţia muzeală din Deva va încheia protocoale de colaborare cu alte instituţii, cu care şi în trecut, s-a colaborat foarte bine.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

21 de ore ago