Categories: ActualitateComunitate

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, închisă pentru o zi

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă mâine, 6 apri­lie, pentru public, deoarece, în acea zi, ad­mi­nistraţia sitului arheologic are planificată tăierea a doi fagi aflaţi într-o stare de de­gra­dare avansată, pe terasa a patra.
„Demersul este impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât in­tegritatea vizitatorilor sitului – arborii se află pe traseul principal de vizitare, cât şi ves­tigiile din imediata vecinătate a arborilor”, a in­for­mat vineri Administraţia Sarmizegetusa Regia.
Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trun­chiu­rilor şi crengilor vor fi efectuate manual, pen­tru a reduce la minim riscurile afectării ves­tigiilor arheologice.
„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pen­tru stabilitatea terenului, inclusiv a tera­selor pe care au fost ridicate diverse con­strucţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare, din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Că­derile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol”, a notat, pe pagina de Facebook, Adminis­tra­ţia sitului Sarmizegetusa Regia.
În prezent, turiştii pot vizita fosta capitală a regatului dac în fiecare zi, între orele 09,00 şi 18,00, cu precizarea că ultima intrare în sit se va face cu o jumătate de oră înaintea închiderii.
Programul va rămâne acelaşi până în 30 aprilie 2021. (A. Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

23 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

23 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

23 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

23 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

23 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

23 de ore ago