Centrală termică pe bază de nămol şi deşeuri la Deva

Natalia Bumbac

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie condusă de Morvai Ferenc, managerul companiei „Morvai Kazan Magyarorszag” (MKM) şi consilier al preşedintelui Ungariei pe probleme de energie şi mediu, s-a aflat, timp de două zile, la Deva.
Scopul vizitei a fost de a stabili împreună cu autorităţile locale planul de construire a unei centrale de 5 Megawaţi, care să asigure apa caldă în casele devenilor, în sistem centralizat. La discuţii au participat, pe lângă reprezentanţi ai Primăriei Deva şi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) – Sucursala Electrocentrale Deva, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Din datele oferite de autorităţile locale ale Devei, centrala ar putea fi amplasată în zona staţiei de epurare sau a hypermarketului Dedeman, într-un loc unde nu sunt construite locuinţe private. Morvai Ferenc a arătat că instalaţia va funcţiona pe bază de combustibili alternativi, cum ar fi nămolul sau deşeurile. Investiţia va avea o valoare de aproximativ patru – cinci milioane de euro şi va fi finanţată din bugetul local, putând fi amortizată în patru ani. Beneficiile pentru deveni se vor simţi odată cu plata facturilor, care vor fi mai mici cu 20 la sută decât în prezent, a arătat primarul Mircia Muntean. „Centrala ar trebui să intre în funcţiune la începutul verii lui 2017 şi va asigura apa caldă pentru 5.000 de apartamente”, a mai precizat edilul.
Trebuie spus că dificultăţile financiare în care se află unitatea producătoare de energie de la Mintia, care asigură căldura şi apa caldă în sistem centralizat în Deva, au determinat autorităţile locale să caute soluţii, astfel încât, locuitorii municipiului să poată beneficia în continuare de aceste utilităţi. Una dintre soluţiile găsite de Primăria Deva ar fi construirea centralei pe bază de combustibili alternativi, de 5 Megawaţi, astfel încât din iunie 2017, în cazul în care Termocentrala Mintia va fi închisă, oamenii să beneficieze de apă caldă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago