Actualitate

Celebrul Castel Nopcsa renaște ca pasărea Phoenix

Peste câteva luni, adică din vara acestui an, Castelul Nopcsa din Săcel, comuna Sântămăria Orlea, va fi redeschis turiș­tilor, după ani buni în care nu a funcționat. El a fost restaurat printr-un proiect al Con­siliului Județean Hunedoara.

Tâlharul Față Neagră
Familia Nopcsa a fost atestată docu­men­tar în anul 1367, sub numele de Nopchia (noapte) și a fost maghiarizată după anul 1701. Cel mai renumit membru al familiei a fost Laszlo Nopcsa, despre care se spune că a fost celebrul tâlhar Față Neagră, un haiduc care noaptea ataca nobilii bogați și îi ajuta pe cei săraci. Nepotul său, Franz Nopcsa, a fost cunoscut pentru desco­pe­rirea dinozaurilor pitici din zona Hațegului. Franz Nopcsa s-a născut pe 3 mai 1877, la Deva, într-o familie română maghiarizată din Transilvania ce apare menționată în une­le documente din secolul 14. El a fost și agent secret al austro-ungarilor, susțin istoricii. Familia își are originile în Silvaș, un sat de lângă Hațeg, unde există și astăzi mai multe familii cu numele Nopcea (a devenit Nopcsa prin transcrierea maghiarizată).
Castelul a fost construit, pe două nivele, în jurul anului 1872. Timp de mai multe de­cenii, castelul a fost în proprietatea familiei Naláczy, dar conform tradiției orale, aceasta ar fi avut atât de multe datorii la familia Nopcsa din Silvașu de Sus, încât în schimbul datoriei, baronul Nopcsa László a pus se­chestru pe acest domeniu. Castelul a intrat după mai mulți ani, în proprietatea statului român.
Din toamna anului 2019, Castelul Nopcsa a intrat în renovare. Investiția se ridică la peste două milioane de euro. (A.Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

16 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

17 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

24 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

24 de ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

24 de ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

24 de ore ago