Categories: Flash

Cele mai celebre 10 mănãstiri din lume

Astăzi vă prezentăm, succint, care sunt considerate de specialişti şi turişti ca fiind cele mai celebre 10 mănăstiri din lume.
Meteora
Meteora (foto, „suspendat în aer“) este unul dintre cele mai mari şi mai importante centre monahale din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele şase mănăstiri creştine sunt construite în vârful unor stânci din centrul Greciei. În secolul XIV, Athanasios Koinovitis a fondat Mănăstirea Marele Meteor pe o stâncă denumită Broad Rock. Locaţia a fost perfectă pentru călugări, au fost feriţi de haosul politic şi au avut control asupra intrării în mănăstiri. Accesul în mănăstiri a fost foarte dificil, necesitând plase de mari dimensiuni, pentru a transporta bunuri sau persoane şi sfori lungi.
El Escorial
Amplasată la poalele Munţilor Sierra de Guadarrama din Spania, mănăstirea de renume mondial San Lorenzo de El Escorial a fost centrul politic al imperiului spaniol pe timpul regelui Filip al II-lea. Filip l-a ales ca arhitect pe Juan Bautista de Toledo în anul 1559. Juan Bautista şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale la Roma, unde a lucrat la basilica Sf. Petru. Împreună, au proiectat El Escorial ca un monument ridicat în cinstea rolului Spaniei ca şi centru al lumii creştine. Astăzi, funcţionează ca mănăstire, palat regal, muzeu şi şcoală.
Sfânta Ecaterina
Mănăstirea Sfânta Ecaterina se află în Peninsula Sinai din Egipt, la gura unui defileu, la poalele Muntelui Sinai. Mănăstirea a fost numită cea mai veche mănăstire creştină din lume care încă funcţionează, cu toate că şi Mănăstirea Sfântul Anton de la Marea Roşie, la sud de Cairo, pretinde acest titlu. Mănăstirea a fost construită la ordinul împăratului roman Iustinian I (care a domnit între anii 527 – 565), în locul în care se spune că Moise a văzut rugul aprins. Biblioteca mănăstirii păstrează a doua cea mai mare colecţie de manuscrise din lume, după Biblioteca de la Vatican.
Mănăstirea Rila
Mănăstirea Sfântului Ivan de la Rila, cunoscută şi că Mănăstirea Rila, este cea mai mare şi cea mai faimoasă mănăstire ortodoxă în Bulgaria. Este situată în nord-vestul Munţilor Rila, în valea râului Rilska. Se spune că mănăstirea a fost fondată de pustnicul Sfântul Ivan din Rila, al cărui nume îl poartă, în timpul domniei ţarului Petru I (927 – 968). Pustnicul a trăit într-o peşteră, fără bunuri materiale, nu departe de locaţia mănăstirii, cât timp studenţii săi au construit complexul.
Gelati
Mănăstirea Gelati este un complex monahal din vestul Georgiei. Acesta cuprinde Biserica Maicii Domnului, fondată de regele Georgiei David Builder în anul 1106 şi bisericile construite în secolul XIII, Sf. Gheorghe şi Sf. Nicolae. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost unul dintre principalele centre culturale şi intelectuale din Georgia. A cuprins şi o Academie care a angajat câţiva dintre cei mai celebri oameni de ştiinţă, teologi şi filosofi.
Kiev Pechersk Lavra
Kiev Pechersk Lavra cunoscută şi ca Mănăstirea Peşterilor este o mănăstire creştin-ortodoxă din Kiev, Ucraina. Încă de la înfiinţarea sa în anul 1015 ca mănăstire-peşteră, a fost centrul creştinismului ortodox din Europa de Est. Kiev Pechersk Lavra conţine numeroase monumente arhitecturale, printre care Great Lavra Belltower (ce se impune în peisajul oraşului Kiev), catedrale, reţele de peşteri subterane şi ziduri de fortificaţie.
Mănăstirea Ostrog
Mănăstirea Ostrog este o mănăstire ortodoxă sârbească situată într-o stâncă mare şi abruptă, denumită Ostroska Greda. Aceasta este dedicată Sf. Vasile de Ostrog şi reprezintă cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru. A fost fondată în secolul XVII şi restaurată între anii 1923 – 1926, după un incendiu care a distrus cea mai mare parte a complexului. Din fericire, cele două biserici din peşteră au scăpat, iar astăzi sunt atracţii cheie ale monumentului.
Sumela
Sumela este o mănăstire ortodoxă greacă, situată la poalele unei stânci abrupte de pe Valea Altindere, Turcia. A fost construită în anul 386 d.Hr. în timpul domniei Împăratului Roman Theodosius I (375 – 395). Legenda spune că doi preoţi au fondat mănăstirea, după ce au descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului într-o peşteră de pe munte. În timpul istoriei sale îndelungate, mănăstirea a devenit o ruină de mai multe ori şi a fost restaurată de mai mulţi împăraţi romani. Aceasta a ajuns la forma actuală în secolul XIII.
Alcobaca
Mănăstirea Alcobaca este o mănăstire romano – catolică situată în oraşul Alcobaca, în centrul Portugaliei. A fost construită de către primul rege portughez, Afonso Henriques în anul 1153 şi a menţinut o relaţie strânsă cu regii Portugaliei de-a lungul istoriei sale. Biserica şi mănăstirea au fost primele clădiri gotice din Portugalia şi împreună cu Mănăstirea Santa Cruz din Coimbra, au fost unele dintre cele mai importante mănăstiri creştine medievale din Portugalia.
Muntele Athos
Muntele Athos este un munte şi o peninsulă din nordul Greciei. Este cel mai estic braţ al peninsulei Halkidiki şi adăposteşte 1.400 de călugări în 20 de mănăstiri ortodoxe. Doar bărbaţii au acces pe munte cu aprobare specială, intrarea în zona este strict controlată, iar accesul se face doar cu barca. Muntele Athos este un stat autonom sub suveranitate grecească. Numai călugărilor de sex masculin li se permite să trăiască acolo. Din cele 20 de mănăstiri, una este rusească, una bulgărească, una sârbească, iar restul greceşti. Există, de asemenea, şi comunităţi cu călugări romani. Mănăstirile şi schiturile sunt susţinute de către ţările de care aparţin.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

2 minute ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

2 minute ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

2 minute ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

5 minute ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

5 minute ago

Tatăl care și-a ucis fiul – condamnat la aproape 7 ani de închisoare

Tânărul înjunghiat de tată era consumator de droguri și alcool, dar la momentul crimei nu…

7 minute ago