CEH, scos la licitaţie internaţională

Complexul Energetic Hunedoara a fost scos de pe lista de negocieri cu FMI, susţine prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu. În acest condiţii, caietul de sarcini pentru scoaterea la licitaţie a complexului este finalizat. „Complexul Energetic Hunedoara va fi scos la licitaţie internaţională, pentru un credit furnizor în vederea realizării modernizării şi desulfurării Grupurilor nr. 3 şi 4. Este nevoie, pentru efectuarea acestor lucrări, de aproximativ 240 de milioane de euro”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu. Guvernul Ponta a anunţat că vrea să vândă pachetul de 51 la sută unui investitor strategic, prin licitaţie, cu ofertă în plic şi strigare. Planul B este trecerea în insolvenţă. Complexul Energetic Hunedoara este format prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei, Lupeni, Vulcan, Livezeni şi Lonea. Complexul Energetic Hunedoara funcţionează ca un tot unitar, iar minele din Valea Jiului vor livra cărbune către termocentralele Mintia şi Paroşeni. „Se aşteaptă formarea holdingului de energie, fuziunea şi cu hidro, pentru a obţine un preţ optim de vânzare al MGW”, a adăugat prefectul de Hunedoara. (S.Popa)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • CEH nu poate intra pe piata de energie decat in varianta mixului de combustibili. In conditiile actuale nimeni nu va cumpara CEH pentru ca orice investitii se vor face pretul MW-ului va fi mult peste pretul pietei. Investitiile care se doresc a se face vor duce la cresterea pretului de productie a MW-ului datorita costurilor de exploatare a instalatiilor de desulfurare, care se adauga la costul actual al MW-ului. Specialistii stiu asta. Asadar in conditiile date, de privatizare nici nu poate fi vorba, insolventa fiind singura solutie (acest lucru este cunoscut si totusi...). Dar intrarea in insolventa nu va duce la eficientizarea societatii. In final, daca nu se realizeaza mixul de combustibili (asa cum este in toata Europa, noi fiind absolut unici ca forma de organizare a producatorilor de energie pe tipuri de combustibili) nu exista decat o solutie: intrarea in lichidare. Deci daca politicienii au decis aceasta organizare a sistemului energetic (evident din interes) tot numai la ei este decizia pentru a reorganiza sistemul la fel ca peste tot in Europa. Vor renunta la interesele lor pentru normalizarea situatiei? Raspunsul meu este NU, pentru ca tot ce conteaza este doar interesul lor.

  • De acord total cu CEH, cu unele completari:
    1) la cata energie se consuma acum in Romania, productia Mintiei aproape ca nu este necesara;
    2) mixul de energie era, intr-un fel sau altul, asigurat prin "baietii destepti" si prin intermediul Hidroelectricii, dar acu' ce sa mai zici, bine ca ne-am scapat de baietii destepti si acum asteptam chinezi la Mintia ca astia au descoperit o metoda sa care cu galetile la ei acasa energia de aici;
    3) dintre Mintia si Rovinari (pe aici e deputat unu care-si zice prim ministru lui insusi de fiecare data cand se hlizeste pe la toate televiziunile) oare care credeti ca are mai mari sanse de supravietuire?
    4) daca nu se realizeaza rapid niste holdinguri energetice, care sa asigure mixul de tipuri de energie (hidro+termo+nucleara), Mintia e ca si moarta ca producator de energie electrica
    5) probabil va ramane un fel de CET pentru productia de energie termica pentru devenii ce inca mai sunt bransati, dar oare ce pret va avea Gcal asta?

  • Nu va mai faceti iluzii, la ce datorii are Mintia, nu exista nici o solutie. Cine e nebun sa investesca sume enorme sa plateasca datorii acumulate in 20 de ani? Chinezii? Pai ce aia nu au ce face cu banii la ei acasa si vin sa ne "dea" noua? Chinezii vor venii dor la chilipiruri si sa ne vanda tehnologia lor cu bani imprumutati de statul roman tot de la ei. Odata cu inchiderea termocentralei de la Mintia, jud. Hunedoara nu va mai avea nimic, nici o industrie; va fi din pacate unul din cele mai sarace judete din tara. Cine e de vina?

  • Vindeti-l dreaqiului, ca si asa useleul a vindut tot. Si cumparatorii sunt numai puscariabili... clienti de genul Nastase Voicu, Bivolaru &cp.
    :)

  • tontonel...hatarator in productia de energie a Romaniei ramane cel mai ieftin MW. Economia socialista a murit si nu se mai intoarce. Economia de piata, pe care o amintim doar cand avem interes, este ceea ce va domina functionarea oricarui sector de activitate. Situatia sistemului energetic, reprezentata printr-un grafic momentan este nerelevanta. Analiza sistemului energetic, perspectiva de dezvoltare a acestuia si evolutia consumului de energie sunt elementele care prefigureaza viitorul CEH si chiar al CEO. Apropo, diferenta de pret a MW produs de CEO si CEH e foarte mare (35-40%)si asta pentru simplul fapt ca huila e de peste 2 ori mai scumpa decat lignitul (pret raportat la Gcal).

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

7 ore ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

7 ore ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

7 ore ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

7 ore ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

7 ore ago

Dat dispărut, găsit spânzurat

Tânărul din Petroșani, dispărut după sărbătorile pascale, a fost găsit, ieri, spânzurat. Cosmin (foto) a…

7 ore ago