Categories: Actualitate

Cătune înghiţite de zăpadă

Dana Istudor

 Edilii din Petroşani au câştigat pariul cu prima zăpadă căzută peste centrul municipiului, dar l-au pierdut pe cel cu comunităţile din cătunele aparţinătoare de „capitala” Văii Jiului.

Doar cu maşini 4×4
Cele 100 de familii din cătunul Dâlja sau din cartierul Dâlja, după cum figurează aşezarea din punct de vedere administrativ, au rămas pe cont propriu, după ce edilii din Petroşani au uitat să-i deszăpezească şi pe ei. Cum au uitat şi să le facă drum demn de impozitul de municipiu perceput în fiecare an, oamenii trebuie să se descurce în fiecare iarnă cum pot. Ambele drumuri care leagă cătunul de Petroşani sunt înzăpezite, iar singurele autovehicule care s-ar încumeta să urce în sat este obligatoriu să aibă tracţiune 4×4 şi lanţuri, pentru a răzbate prin nămeţi, însă chiar şi aşa, succesul nu este garantat. În cazul unui dezastru, între tot satul este în pericol, spun localnicii, pentru că nimeni n-ar putea ajunge la ei în timp util. Nici ambulanţa nu poate urca şi nici pompierii n-ar avea cum să ajungă. În cătun, sunt familii care au bolnavi ce trebuie să ajungă periodic la spital, însă cum satul este izolat, pentru aceşti oameni, iarna este un calvar. „A fost o persoană din sat, care în toamnă a avut necazuri, pentru că a plouat şi nu a mai putut ajunge la timp la spital pentru tratament. Impozit ne cer, dacă nu-l achităm la timp, ne amendează”, spune o localnică.

Au şi o realizare
Pentru a ajunge la Petroşani, familiile din Dâlja trebuie să străbată prin nămeţi şi sălbăticie circa opt kilometri. La fel şi copiii care învaţă la şcolile din municipiu. Micuţii se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5, se grupează în mijlocul satului şi pleacă pe jos pentru a ajunge la cursuri. „Un părinte merge cu ei, mai ales iarna, deoarece este foarte periculos. Suntem chiar la poalele muntelui şi coboară lupul, ursul, animale sălbatice. Nu poţi să-i laşi singuri. A promis primarul că ne repară drumul”, spune Maria, o altă localnică din Dâlja. Situaţia este asemănătoare şi în Saşa, o altă aşezare care statistic este cartier al Petroşaniului. Drumul de câţiva kilometri, pentru că nu este asfaltat, nu a văzut vreodată plugul de îndepărtat zăpadă, aşa că familiile de aici sunt nevoite să coboare tot pe jos, prin nămeţi, până la civilizaţie. Municipalitatea Petroşani a reuşit totuşi, în acest an, să scape de chin o altă comunitate, după ce a obţinut finanţare şi a finalizat drumul de acces pentru familiile din cartierul Bosnia.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

15 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

15 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

15 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

15 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

15 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

15 ore ago