Cât costă subvenția pentru căldură la Brad

Adriana Năstase

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a aprobat recent repartizarea către bu­getele locale ale unor unităţi admi­nistrativ-teritoriale a primei tranşe, în valoare de 16.122.253 de lei, din sub­venţia de compensare a costurilor legate de achiziţia de păcură nece­sară producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022.

Centrală termică în municipiu
„Suma repartizată este aferentă consumului de păcură în municipiile Brad (județul Hunedoara) şi Drobeta-Turnu Severin (județul Mehedinţi), în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, potrivit cererilor depuse de aces­te unităţi administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administraţiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tran­şe”, a explicat ministrul Cseke Attila.
„Legea bugetului de stat pe anul 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanţare, iar, până în prezent, a fost utilizată suma de 124.353.665 de lei pentru subvenţio­na­rea achiziţiei gazelor naturale”, a men­ţionat ministrul Dezvoltării.
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu (foto), a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că pe an, subvenția pentru încălzirea locuințelor și sediilor de instituții și firme din municipiu costă 6 milioane de lei.
Proiectul de introducere a gazului metan și la Brad se apropie de final. Potrivit edilului șef Florin Cazacu, până la sfârșitul anului 2023 va fi gata re­țeaua de distribuție în municipiu. Apoi, va fi construită o centrală termică în Brad, centrală care va putea funcționa cu trei tipuri de combustibil, gaz metan, păcură și biomasă.
Pierderile vor fi mult reduse în acest caz.

Mesagerul Hunedorean