Cărbune este, producţie nu prea

Sorina Popa

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache (foto, în stânga), a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că societatea pe care o conduce se confruntă de luni de zile cu o problemă foarte mare. Este vorba despre vânzarea energiei electrice produse.

Risc mare de autoaprindere
„Preţul de pe piaţă este foarte mic. De aceea, avem o problemă în a vinde curentul electric produs. Nu ne putem încadra în preţul pieţii. Încercăm să facem faţă situaţiei. Pe de altă parte, avem şi un stoc mare de cărbune. Iar pentru noi, fiecare MW produs înseamnă pierdere. Există şi un risc mare de autoaprindere a cărbunelui, de aceea, suntem obligaţi să-l folosim. Valoarea stocului de cărbune este de 1.000 de milioane de lei. În aceste condiţii, minerii din Valea Jiului nu au unde să vândă huila scoasă din subterane. De luni de zile, avem această presiune, să preluăm cărbunele de la minele viabile, dar nu am reuşit. Importul de cărbune s-a stopat, nu a adevărat ce spun unii, care habar nu au ce se întâmplă aici. Au fost stopate contractele cu firmele private. Complexul Energetic Hunedoara nu ia cărbune decât din Valea Jiului. Dar,de la Societatea Naţională de Închidere a Minelor nu mai putem achiziţiona huilă, deoarece nici pe cea scoasă din minele viabile nu o putem lua, dacă producţia e mică. Am cerut celor de la SNIMVJ să treacă prin staţia noastră de preparare cărbunele lor, ca să-l amestecăm cu al nostru, din minele viabile”, a declarat directorul general al CEH, Daniel Andronache.

Le trebuie venituri
Prezent la conferinţă, directorul SNIMVJ, Petre Drăgoescu (foto, în dreapta), a fost foarte supărat că nu se mai ia huila de la societatea pe care o conduce. „Noi trebuie să realizăm nişte venituri, dacă nu, nu mai primim ajutorul de la stat. S-a creat o discriminare faţă de societatea noastră. Este un monopol în prezent, legat de achiziţia de cărbune din Valea Jiului. Dacă nu ar fi fost făcut importul de cărbune, totul ar fi fost OK. Dar aşa, s-a subminat economia naţională”, a declarat Petre Drăgoescu.
Andronache a încercat să-i explice directorului de la SNIMVJ că lucrurile nu pot fi făcute cum spune el, pentru că întâi trebuie folosit cărbunele din minele proprii ale CEH, apoi cel de la SNIMVJ. În concluzie, situaţia dintre CEH şi SNIMVJ, care are în componenţă minele Paroşeni, Petrila şi Uricani, este în prezent blocată.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

12 ore ago