Categories: Actualitate

Cancerul face ravagii în judeţ

Andreea Lazăr

Numărul persoanelor bolnave de cancer a crescut semnificativ în 2010, faţă de anul anterior. Peste 1.000 de hunedoreni au intrat în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), numai anul trecut, prin îmbolnăvirea cu diverse tipuri de cancer.
 

Poate fi prevenit
Din datele statistice ale DSP Hunedoara reiese că, în anul 2010, în evidenţele instituţiei figurau 7.049 de bolnavi de cancer, dintre care 1.433 fiind cazuri noi, descoperite în anul trecut. Comparativ cu 2009, numărul noilor îmbolnăviri a crescut cu aproximativ 40 de cazuri. Cei mai predispuşi sunt locuitorii mediului urban, unde procentul suferinzilor de cancer este de 70 la sută. „Se estimează că 40 la sută din îmbolnăvirile de cancer pot fi prevenite. Riscul poate fi redus printr-o alimentaţie bogată şi variată, activităţi fizice regulate, renunţarea la alcool şi tutun, precum şi prin evitarea expunerii excesive la soare”, precizează directorul DSP Hunedoara, dr. Dumitra Ştefan.

Bărbaţii, cei mai predispuşi la boală
Statisticile efectuate la nivel naţional relevă faptul că, cei mai predispuşi la cancer sunt bărbaţii. În cazul acestora, primul loc în rata mortalităţii cauzată de această boală îl reprezintă cancerul bronhopulmonar. De asemenea, sunt întâlnite frecvent şi cazuri de cancer de prostată, de stomac sau bolile maligne de sistem. La femei, prima cauză de deces din cauza cancerului este cel mamar. Un număr mare de decese, la femei, este cauzat şi de cancerul de col uterin, colorectal sau bronhopulmonar. Numai în cursul anului 2010, în evidenţele DSP Hunedoara au intrat 83 de noi cazuri de cancer de col uterin, număr aproximativ egal cu cel din anul 2009.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Așa zisul activist de mediu, Alin Andrioni, prins de polițiști

Alin Andrioni (foto), hunedoreanul care a lăsat un om paralizat pe viaţă, după protestul din luna…

o zi ago

Protest al polițiștilor din penitenciare. În jur de 5.000 de angajați vor bloca, miercuri, activitățile din pușcării

Și lucrătorii din penitenciare protestează     Sindicaliştii din penitenciare anunţă că miercuri, timp de…

2 zile ago

Ministrul Virgil Popescu: „S-a semnat contractul pentru construcția și punerea în funcțiune centralei electrice de la Mintia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că s-a făcut un nou pas important pentru construcţia…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un politician din zonă și-a renovat vila de milioane…

3 zile ago

Bulina albă

Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg Pentru că, din fonduri nerambursabile, a câștigat finanțare pentru a…

3 zile ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva: Pentru că a fost condamnat la pușcărie, fiind judecat pentru…

3 zile ago