Căminul cultural din satul Voia, în proces de reabilitare

Magdalena Şerban

După ce noul cămin cultural din Balşa a fost finalizat şi dat în circuit anul trecut, şi pentru lăcaşul cultural din satul Voia s-a dorit reabilitare, aşa că lucrările con­tinuă la in­terior. Totodată, administraţia publică îşi îndreaptă atenţia către o capelă, demers vizat să se materializeze pe viitor.
„În ciuda faptului că a venit pandemia, lucru deloc aşteptat sau prevăzut, astfel de locaţii rămân la fel de importante. Din păcate, deservesc mai mult evenimentele nefericite (pomeni), manifestările cu joc şi voie bună nemaiavând loc. Cel puţin deocamdată. Trăim vremuri diferite de cele cu care am fost obişnuiţi, însă ne adaptăm, din mers. În ce pri­veşte căminul din localitatea aparţinătoare Voia, am montat încălzire centrală pe lemne, aici funcţionând o sobă care mai mult scotea fum decât dădea căldură. Am renovat tava­nele, deoarece a plouat înăuntru din cauza degradării avansate a ţiglei şi acum am ajuns la partea de zugrăvit şi de pus parchet. Lu­crările vor continua până va fi gata totul. Le facem din visteria proprie. Sunt 60 de suflete la Voia, plus cei care au case în zonă, dar nu au domiciliul la noi. Căminele reprezintă un sprijin pentru orice comunitate, fiind puse la dispoziţia cetăţenilor care au nevoie de găz­duirea unor acţiuni organizate la bine ori la greu”, susţine Traian Felician Jude (foto), pri­marul din Balşa.
Acesta mai spune că este foarte curios de cum vor arăta cifrele noilor alocări bugetare pentru 2021, doar după ce vor fi atribuite fie­cărei conduceri locale putând să pună la bătaie planurile administrative pe care le are deja conturate. „În perspectivă e să con­str­uim măcar o capelă, în satul principal. Moar­tea nu prea vine pe anunţate, iar atunci când se întâmplă să calce pragul cuiva, e foarte greu să-ţi faci din locuinţă un fel de spaţiu de pele­rinaj, pentru a ţine creştinescul priveghi. Ome­nirea s-a schimbat, cerinţele s-au mo­di­ficat şi e normal să existe un edificiu de acest gen. Aşa că l-am luat în calcul”, mai arată pri­marul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.