Categories: EvenimentFlash

Bulibăşeală pe sănătatea bebeluşilor

Nicoleta Popa

Vaccinul împotriva tuberculozei, BCG (Bacillus Calmette Guerin), care se administrează nou-născuţilor, creează o situaţie nemaiîntâlnită în sistemul medical din România.
Ministerul Sănătăţii a dat undă verde vaccinării bebeluşilor cu BCG, cu toate că termenul de valabilitate al acestuia expirase. Asta, pentru că, în urmă cu câteva zile, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a primit o adresă semnată de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, dar şi de către Institutul Cantacuzino, prin care se preciza că termenul de valabilitate al vaccinului se prelungeşte cu încă şase luni, faţă de cel stabilit de producător. În judeţul Hunedoara sunt două loturi de vaccin BCG, unul care a expirat la 31 decembrie 2009, şi unul care avea termen de valabilitate până la 31 ianuarie 2010.


Retras de urgenţă din maternităţi

Mai mulţi bebeluşi din judeţul Hunedoara au fost vaccinaţi cu un produs expirat. Se pare că ieri, după o adresă care dădea liber la vaccinare, a venit una nouă, prin care se cere reprezentanţilor DSP să facă, de urgenţă, toate demersurile pentru retragerea tuturor dozelor de vaccin BCG din maternităţile din judeţ. „Din momentul în care am primit acest comunicat, am anunţat toate maternităţile. În teritoriu, sunt distribuite aproximativ 500 de doze de vaccin, iar în depozitul DSP mai sunt încă 500. Din păcate, va trebui să aşteptăm reacţia Ministerului Sănătăţii, să vedem ce se întâmplă în continuare,” a declarat doctorul Cecilia Birău, director adjunct al DSP Hunedoara.
„Vaccinul expirat nu are efecte negative”
Doctorul Birău a mai spus că vaccinul, cu toate că a fost administrat după ce i-a expirat termenul de valabilitate, nu are nici un efect negativ asupra bebeluşilor. „În momentul în care termenul de valabilitate a fost prelungit de către Agenţia Naţională a Medicamentului, normal că recomand vaccinul, atâta timp cât această decizie a fost luată de specialişti”, a mai adăugat directorul adjunct al DSP Hunedoara.
Reprezentanţii DSP au cerut Ministerului Sănătăţii, 22.000 de doze BCG, însă, deocamdată, nu se ştie când vor ajunge în maternităţile hunedorene.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

14 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

14 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

14 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

14 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

14 ore ago