Bogdan Ţîmpău: „Oprirea termocentralelor Mintia şi Paroşeni ascunde o decizie politică“

Oana Mihnea

După ce Garda de Mediu Hunedoara a dispus suspendarea activităţii în cazul Termocentralei Mintia şi interzicerea funcţionării pentru cea de la Paroşeni, co-preşedintele PNL Hunedoara, Bogdan Ţîmpău (foto), a ţinut să puncteze anumite aspecte legate de acest subiect într-o conferinţă de presă.

Mai putea fi amânat dezastrul?
În urma unei analize minuţioase făcute la nivelul organizaţiei judeţene a PNL, s-a ajuns la concluzia că nu exista nici o presiune legală pentru sistarea activităţii. Autorizaţie integrată de mediu nu mai există la termocentrala Paroşeni din 1 ianuarie 2010, iar la Mintia din 1 ianuarie 2013. Potrivit lui Bogdan Ţîmpău, de atunci şi până acum, Garda de Mediu Hunedoara a făcut mai multe controale la cele două unităţi, iar ultimul a fost în luna mai a acestui an. De fiecare dată, inspectorii doar au constatat că nu există autorizaţia de mediu, dar nu s-a luat o astfel de măsură. „Afirm cu tărie că nu există nici o presiune legală pentru suspendarea activităţii celor două termocentrale. De data asta, controlul nu a fost unul programat şi asumat de Garda de Mediu Hunedoara, ci este unul inopinat, venit în urma unui ordin ministerial. Mai mult, conform Planului Naţional de Tranziţie, adoptat de către Comisia Europeană la sfârşitul lunii martie a acestui an, instalaţiile mari de ardere de la Mintia, IMA2 şi IMA3, au termen de conformare finalul anului 2018, respectiv finalul lui 2020. Garda de Mediu a acţionat în urma unei presiuni politice, într-un mod brutal“, a declarat Bogdan Ţîmpău, co-preşedintele PNL Hunedoara.

Aruncă pisica în curtea PSD
Având în vedere aceste lucruri, conducerea judeţeană a PNL l-a somat pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, şi pe prim-ministrul Victor Ponta „să îşi asume public o soluţie pentru cei 6.445 de hunedoreni care muncesc în cadrul CEH şi pentru cele 6.000 de familii din Deva care primesc apă caldă şi căldură de la Mintia şi care riscă să nu mai beneficieze de acest serviciu în iarna următoare. În caz contrar, să îşi dea demisiile din funcţiile pe care le deţin“, a declarat la finalul conferinţei de presă deputatul Bogdan Ţîmpău.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Planul national de tranzitie prevede o derogare pentru IMA (instalatiile mari de ardere) care s-au aliniat la cerintele HG 541/2003 in vederea alinierii la noile cerinte privind emisiile poluante conform Directivei Europeane 2010/75/UE, care intra in vigoare de la 01.01.2016. Derogarea prevede posibilitatea ca aceste instalatii (care au indeplinit cerintele HG) sa se alinieze la noile cerinte pana in anul 2020.
    Cerinte emisii poluante conform HG 541/2003:
    -emisii de SO2 = 400 mg/mc;
    -emisii de NOx = 400 mg/mc;
    -emisii de pulberi = 50 mg/mc.
    Cerinte emisii poluante conform Directivei Europene 2010/75/CE:
    -emisii de SO2 = 200 mg/mc;
    -emisii de NOx = 200 mg/mc;
    -emisii de pulberi =20 mg/mc.
    Prin urmare Planul de tranzitie, dupa cum ii spune si numele, prevede o perioada de tranzitie pentru IMA aliniate la cerintele HG 541/2003, in care sa se alinieze la noile cerinte ale Directivei Europene 2010/75/CE, care intra in vigoare de la 01.01.2016.
    Nu exista plan de tranzitie pentru IMA nealiniate la cerintele initiale, impuse de HG 541/2003.
    Putem vorbi de plan de tranzitie pentru termocentrala Paroseni a carei instalatie de desulfurare care este in executie va corespunde HG 541/2003, insa pentru termocentrala Mintia termenele de conformare sunt cele prevazute in HG 541/2003 si depasite. Din acest motiv garda de mediu a dispus santionarea si sistarea activitatii.
    Un alt motiv al actiunii garzii de mediu il reprezinta nedepunerea certificatelor de CO2 de catre Mintia si Paroseni la termen. Acest fapt atrage atentia CE in mod direct asupra termocentralelor si obliga practic institutiile statului sa aplice legea (pe care trebuiau sa o aplice demult).

  • Oare nimeni nu a vazut seri la rand iesind fum innecacios surpriza -tocmai de Mintia.Nimeni nu zice sa se inchida ,dar trebuie sa faca ceva.Adevarul este ca exista poluare.

  • Mai Bogdanele pacat ca prapaditi ca tine conduc aceasta tara,
    Multi dintre cei care se cred zei, ca tien , nu fac diferenta intre bec spriza. Mai lasati-o moarta. Cu gargara nu conduceti tara. Hai sictir!

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago