Categories: Comunitate

Boala limbii albastre revine în actualitate

Oana Mihnea

Odată cu venirea anotimpului cald, pericolul infestării cu virusul bolii limbii albastre reintră în actualitate. Anul trecut, maladia a făcut ravagii în rândul zimbrilor din Rezervaţia Slivuţ, de lângă Haţeg.

Din acest motiv, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara atenţionează proprietarii de animale să acorde atenţie maximă modului cum desfăşoară activitatea în gospodării. „Oamenii trebuie să facă dezinsecţia în adăposturile de bovine, ovine, caprine, în spaţiile de depozitare a dejecţiilor, dar şi la ochiurile de apă aflate în apropierea gospodăriilor, pentru distrugerea mediilor de viaţă de pe păşuni care pot atrage insectele purtătoare ale virusului. De asemenea, nu trebuie să cumpere animale fără acte de provenienţă. Dacă în perioada următoare vor observa schimbarea stării generale a animalului sau lipsa poftei de mâncare, să se adreseze imediat medicului veterinar“, a declarat Mihai Jula, directorul DSVSA Hunedoara.
Anul trecut, în judeţ s-au confirmat cinci focare de infecţie cu virusul Bluetongue în judeţ, din care unul la zimbri şi alte patru la bovine din gospodăriile oamenilor. Cinci din cei şapte zimbri care au murit anul trecut în Rezervaţia Slivuţ au decedat în urma infestării cu acest virus, iar doi din cauza unor probleme digestive. Celelalte patru animale bolnave s-au vindecat în urma administrării tratamentului. În prezent, în rezervaţia hunedoreană mai sunt şase exemplare de zimbri, care au fost deja vaccinaţi împotriva virusului Bluetongue, însă asta nu exclude în totalitate posibilitatea îmbolnăvirii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago