Bartolomeu Valeriu Anania sau nevoia de spiritualitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hu­nedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Ju­de­ţean Hunedoara şi în parteneriat cu Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, a organizat în ziua de 20 mai 2021, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Mun­tean”, o manifestare cultural-educativă de­di­cată împlinirii a 100 de ani de la naş­te­rea lui Bartolomeu Valeriu Anania, scriitor şi teolog, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Tinerii liceeni
De fiecare dată încercăm, şi de cele mai multe ori am reuşit, să captăm atenţia pu­blicului prezent la activităţile noastre cu su­biecte interesante, cu evenimente şi per­so­nalităţi marcante. Acum ne-am oprit asupra figurii lui Bartolomeu Valeriu Anania, această personalitate remarcabilă a vieţii literare şi spirituale româneşti a ultimului secol pentru că, în această perioadă, este nevoie mai mult decât oricând de modele spirituale, de exem­ple de caractere care au reuşit să depă­şească, de-a lungul vieţii, mari şi dureroase încercări. Dat fiind că activitatea noastră are drept public-ţintă tineri liceeni, demersul a fost cu atât mai important cu cât tinerii pot cunoaşte importanţa valorilor morale în viaţa unui om, a unui intelectual şi duhovnic.
Prezentarea a urmărit cele două linii majore ale vieţii şi activităţii lui Bartolomeu Valeriu Anania: clericul, care a plătit cu ani grei de detenţie atitudinea demnă, antitotalitară, şi care a ajuns în fruntea ierarhiei clericale ro­mâ­neşti, pe de o parte, şi scriitorul de incon­tes­tabil talent care ne-a lăsat poezii, proză, piese de teatru, memorii, pe de altă parte. S-a pus accentul pe personalitatea complexă, de intelectual erudit, a lui Bartolomeu Valeriu Anania care a îmbogăţit literatura laică şi cea ecleziastică din România. Un loc aparte din moştenirea lăsată de Bartolomeu Valeriu Anania este tălmăcirea Sfintei Scripturi într-o minunată limbă românească.

Îndemn de lua în seamă
Din viaţa lui Bartolomeu Valeriu Anania se poate cunoaşte foarte bine importanţa va­lorilor morale, a faptelor bune, importanţa vi­tală a speranţei pentru orice fiinţă ome­neas­că. Importanţa credinţei, permanenta perfec­ţionare morală au fost întotdeauna liniile de forţă ale vieţii acestei mari personalităţi, scriitor şi duhovnic. Toate acestea Bartolo­meu Valeriu Anania le-a sintetizat în cuvintele care au devenit binecunoscute: „Hrăniţi speranţa cu fapte bune!”. Este un îndemn pe care ar trebui să-l punem în practică în fiecare zi, să nu ne pierdem speranţa şi credinţa.
Prezentarea a reuşit să capteze interesul celor prezenţi, tinerii s-au dovedit a fi extrem de receptivi la tot ce li s-a spus şi li s-a arătat.
Aşa cum facem de fiecare dată, la final am adresat publicului întrebări legate de tema prezentării, iar cei care au răspuns corect au fost răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

Ioan Sebastian Bara, manager

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Un manager dedicat muncii sale, cu activitate bogată si apreciată, deși traseist politic ! ,,Slugă la doi stăpâni", păcat... Oameni sub vremuri !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

7 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

7 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

7 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

7 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

7 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

7 ore ago