Categories: Sport

Bârnă măsluită, sol de argint

Ciprian Marinuţ

Gimnastei Cătălina Ponor (foto) i s-a refuzat medalia de bronz în finala olimpică de ieri, de la bârnă, după o contestaţie a americanilor, iar apoi i s-a acordat doar argintul în finala de la sol, deşi publicul o credita cu aurul şi a huiduit decizia arbitrilor.

Larisa Iordache, protejata şi promovata antrenorilor Belu şi Bitang, a dat din nou cu bâta-n baltă la bârnă, iar Sandra Izbaşa a scăpat printre degete o medalie la sol, greşind la ultimul element al exerciţiului său. Oricum, gimnastica feminină şi-a onorat renumele şi la această ediţie a Jocurilor Olimpice, cucerind trei medalii: aur la sărituri prin Sandra Izbaşa, argint la sol prin Cătălina Ponor şi bronz la echipe.

Olimpiada celor puternici
Ultimele finale ale gimnasticii feminine de la Jocurile Olimpice Londra 2012, disputate ieri, au făcut băşcălie de spiritul olimpic. Competiţiile de la bârnă şi sol au semănat cu o luptă în care cei puternici îşi încoardă muşchii şi îi calcă pe cap pe cei mai săraci, prin intermediul influenţei asupra arbitrilor.
Din păcate, una dintre victime a fost Cătălina Ponor, sabotată clar de arbitre în duelul cu americanca Alexandra Raisman. Astfel, românca a obţinut doar o medalie de argint la sol şi un loc patru la bârnă, deşi merita aur pentru evoluţia pe covorul magic şi bronz pentru exerciţiul de pe puntea suspinelor. Sportiva în vârstă de 25 de ani s-a plâns însă doar de propriii antrenori, nu şi de arbitraj, după experienţa traumatizantă de ieri. „Singurul meu regret este că antrenorii (Belu şi Bitang n.r) nu m-au felicitat după ce am luat medalia de argint“, a spus Ponor.

Bronz pierdut la contestaţie
Cătălina Ponor a intrat a doua în finala de la bârnă, execuţia sa fiind notată cu 15.066. Cu acest scor, Ponor a cucerit medalia de bronz, în prima fază, în faţa americancei  Raisman, ultima intrată în concurs, care a fost notată cu 14.966. Din păcate, antrenorul român al sportivei din SUA a depus rapid o contestaţie, iar arbitrii au acceptat-o şi, după noi verificări, au mărit nota americancei la 15.066, aceasta fiind egală cu a Cătălinei. În această situaţie, Ponor a picat pe locul patru şi a pierdut medalia, deoarece gimnasta din SUA a avut punctaj mai bun la execuţie. Fosta gimnastă Nadia Comăneci a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, că în proba de bârnă, ar fi trebuit acordate două medalii de bronz, româncei Cătălina Ponor şi americancei Alexandra Raisman.

Şi-au dat cu… inspiraţia în cap
Pe lângă decizia frustrantă a arbitrilor care i-au refuzat bronzul Cătălinei, finala de la bârnă i-a „durut“ şi enervat pe români şi din cauza unei decizii neinspirate a galonaţilor antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang. Protejata lor, Larisa Iordache, care a fost promovată în finală în dauna calificatei Diana Bulimar, a dat încă o dată cu bâta-n baltă. „Noua-Nadia“ a intrat a patra în concurs, dar nu a reuşit să-şi stăpânească emoţiile şi a căzut de pe aparat, primind doar nota 14.200, cu care s-a clasat pe poziţia a 6-a, în faţa altor două gimnaste care au greşit grav pe puntea suspinelor. Medalia de aur în finala de la bârnă a fost cucerită de Linlin Deng (China, 15.600), iar argintul de Lu Sui (China, 15.500).

Aur refuzat, argint de consolare
După şutul în fund primit de la arbitraj la bârnă, Cătălina Ponor s-a mobilizat şi a avut o evoluţie strălucitoare în finala de la sol. Totuşi, arbitrii au fost americani din nou şi au notat dificultatea exerciţiului Cătălinei doar cu 6.200, iar românca a primit doar nota 15.200. Cum aceasta a fost mai mică decât a americancei Alexandra Raisman (15.600), care evoluase chiar înaintea ei, publicul a huiduit decizia luată de arbitri, însă punctajele nu s-au schimbat. În consecinţă, podiumul a fost ocupat, în ordine, de Alexandra Raisman (SUA, 15.600), Cătălina Ponor (15.200) şi Alia Mustafina (Rusia, 14.900). Sandra Izbaşa a închis finala, cu o evoluţie bună, dar umbrită în final de o mare ratare, fiind notată cu 13.333.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • a fost un mare furt si va fii mereu un furt pe fata ,doar ca USA sa i-a cat mai multe si mai stralucitoare medalii in dauna Chinei, in clasamentul general pe medalii.Ceea ce s-a intamplat la finalul J.O. Rusine USA si arbitriilor internationali din FIG, ptr cum au depunctat-o pe Ponor si au ajutat-o pe americanca Raisman sa castige cele doua medalii bronz la barna si aur la sol. medalia de argint de la sol a lui Ponor Catalina face cat cele doua medalii furate ei cea de aur + bronzul.Cinste tie Catalina!Cinste tie Romania!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

14 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

14 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

14 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

14 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

16 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

16 ore ago