Categories: Actualitate

Bărbat din Lupeni, sancţionat pentru că a sesizat o ilegalitate

Maximilian Gânju

Agentul trimis la faţa locului era prea fără poftă de muncă, astfel că i-a spus omului că fapta sesizată nu există. Ba chiar l-a anunţat scurt că-i dă amendă pe motiv că este ” faptă ireală, 1.500 de lei amendă”. Poliţistul s-a răzgândit pe drumul către secţie, aşa că l-a amendat pentru alt motiv. Şi aici a buctat-o, după cum aveau să constate magistraţii.

Faptă ireală
La finele anului trecut, un bărbat din mu­ni­cipiul Lupeni a sunat la SNAU 112 pentru a anunţa că locuinţa sa este plină de fum, după ce un vecin a dat foc la nişte materiale plas­tice, iar din arderea acestora a rezultat un fum înecăcios, toxic. La câteva minute, un echi­paj de poliţie a ajuns la faţa locului şi agenţii l-au apostrofat pentru că a făcut se­sizare prin apel 112. Omul s-a arătat nemul­ţu­mit că nu se dă curs sesizării sale şi a fil­mat dis­cuţia cu poliţiştii. ”Din vizionarea înre­gis­­trării audio-video (…) reieşind că, în timp ce agenţii de poliţie se deplasau spre auto­tu­rismul inscripţionat cu însemnele poliţiei, pe­ten­tul se deplasa în urma acestora. (…) Pe­ten­­tul a afirmat că va anunţa alte autorităţi, fiind în mod evident nemulţumit că nu se cerce­tea­ză realitatea celor semnalate, în final unul din­tre lucrătorii de poliţie (cel care s-a aşezat pe locul dreapta – faţă), îi spune petentul că poa­te suna unde vrea el, dar că va primi amen­dă, textual agentul spunând; „nici o pro­blemă, faptă ireală, 1.500 amen­dă”, se arată în dosar.

Poliţistul s-a răzgândit între timp
Numai că amenda primită după o perioadă de timp a fost pentru un alt motiv, respectiv pentru că nu purta masca de protecţie. În plus era şi greşită. Prin urmare, bărbatul din Lu­peni a contestat sancţiunea. ” În ce pri­veşte modificarea din rubrica referitoare la suma pe care contravenientul o poate achita în 15 zile de la înmânarea/comunicarea pro­ce­sului verbal, sumă care reprezintă jumă­tate din minimul amenzii – la suma de 1.000 lei – pentru că nu s-a probat existenţa unei vătă­mări ca urmare a acestei menţiuni, nu se mai impune a fi analizată, dar se impune a se re­marca că textul sancţionator reţinut în pro­ce­sul verbal prevede sancţiunea amenzii con­tra­ven­ţionale de la 500 la 2.500 lei, astfel că ju­mă­tate din minimul amenzii repre­zintă 250 lei şi nu 1.000 lei cum, probabil din eroare, s-a menţionat”, arată magistraţii Judecătoriei Pe­troşani, aceştia anulând pro­cesul-verbal. So­lu­ţia Judecătoriei Petroşani nu este definitivă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

De ce ai alege o drujbă electrică?

Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, instrumentele electrice devin din ce în ce mai…

11 ore ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

16 ore ago