Categories: Actualitate

Bani frumoşi, aruncaţi pe apa de ploaie

Maximilian Gânju

Doar municipalitatea Petroşani plăteşte către Apa Serv, pentru apa de ploaie care ajunge în canalizare, circa 18.000 de lei lunar.

Nu se ştie câtă apă plătesc
Apa Serv Valea Jiului, instituţie al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara, încasează lunar sume mari de bani de la administraţiile publice locale şi de la consumatorii casnici, pentru apa de ploaie. Taxa impusă de regie sub forma „apă meteorică” este calculată din „burtă”, în condiţiile în care nu se poate cuantifica cât ajunge în reţeaua de canalizare. Conducerea Apa Serv Valea Jiului susţine că taxa este impusă de guvern şi calculată în baza unor rapoarte emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Metoda de calcul este una mai degrabă fantezistă decât reală, şi ascunsă după nişte norme tehnice, de care e practic imposibil să se ţină cont în condiţiile în care şi consumatorii casnici din nordul Petroşaniului plătesc un metru cub de apă meteorică, dar şi cei din sud, indiferent dacă plouă sau nu.

Plouă, nu plouă, buni de plată
„Pentru determinarea cantităţilor de apă meteorice, se ţine seama de regimul precipitaţiilor, condiţiile de scurgere, permeabilitatea solului”, explică şefii Apa Serv Valea Jiului. Astfel, lunar, indiferent dacă plouă sau nu, consumatorii casnici din Valea Jiului sunt obligaţi să achite cel puţin un metru cub de apă meteorică sau mai bine spus, apă de ploaie, adică 1,37 lei. Instituţiile statului plătesc şi mai mult, iar un exemplu este Primăria municipiului Petroşani, care achită 18.000 de lei în fiecare lună pentru apa de ploaie. „Serviciul” pe care-l face Apa Serv contra acestei sume ar fi preluarea în reţeaua de canalizare, transportul şi epurarea apelor meteorice (provenite din precipitaţii). Cât de bine îl face s-a văzut şi în această primăvară, în centrul municipiului Petroşani, când după topirea zăpezii, în zona Judecătoriei din localitate, s-a format un adevărat lac de acumulare, ce a blocat trecerea atât a maşinilor, cât şi a pietonilor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

22 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

22 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

22 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

22 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

22 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

22 de ore ago