Băița: Undă verde la plata dărilor pentru 2022

Magdalena Șerban

Fiecare an nou vine cu speranțe și listă de priorități, dar și cu îndatoriri. Taxele și impozitele se cer plătite, motiv pentru care administrațiile publice locale au dat startul încasărilor. Una dintre ele este cea din Băița.

Reducere în primul trimestru
„Contribuabilii persoane fizice și juridice își pot achita impozitele și taxele locale pentru acest an de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, la sediul primăriei. Fie o fac astfel în numerar, fie pot opta pentru virament bancar. În continuare, obligatorie rămâne masca de protecție și musai e să se respecte distanțarea atunci când e multă lume. Doresc să subliniez că toți cei care onorează integral impozitul până la data de 31 martie 2022 beneficiază de o bonificaţie de cinci la sută din suma datorată. Am prac­ticat și în trecut acest mic sprijin și dorim să-l menținem. Așa cum am anunțat pe ultima sută de metri din 2021, am decis să nu majorăm grila de impozitare, ci a fost doar indexată cu indicele de inflație afe­rente, respectiv 2,6 procente (comunicat de Institutul Național de Statistică), după cum prevede Codul Fiscal. În general, foar­te mulți achită în primul trimestru pentru că se aplică reducerea. La o pensie mică, un ajutor social sau un venit sporadic, orice leu în minus se simte. Din păcate, avem şi restanţieri care nu au răspuns la somaţiile şi înştiinţările trimise şi vom aplica legea, ajungându-se la popriri ori executare silită. Instanţa va soluţiona problema, în ultima fază. Dar mizez, totuși, pe buna înțelegere. Chiar și în al 12-lea ceas. Sper ca în 2022 să se facă mai multă ordine în ce priveşte par­tea de asistență socială. Bieţii oameni au numai de suferit din pricina dezorganizării pe care o practică sistemul public. Am ajuns, noi, primăriile, un soi de intermediari în efectuarea plăţilor pentru drepturile băneşti ce li se cuvin. La finele lui 2021 era un capitol descoperit cu 350.000 de lei. După ce am făcut demersuri, am primit de la guvern 240.000 de lei, iar diferența de 90.000 de lei am asigurat-o de la bugetul pro­priu. Nici acum, pentru anul acesta nu o să ne ajungă banii primiți, dar nu e o des­coperire atât de mare cum a fost cea din 2021”, a afirmat Damian Diniş (foto), pri­ma­rul din Băiţa. Cât privește gradul de înca­sa­re pentru dările din 2021, a fost de peste 80 la sută, deci deloc mic pentru o perioadă în­cercată de provocări medicale și eco­no­mice. O altă veste dată de autorități este că începând cu acest trimestru (cel mai pro­babil din februarie), plata taxelor se va pu­tea efectua și în regim online, prin inter­me­diul www.ghișeul.ro. “Trăind timpuri în care mediul electronic prinde tot mai mult teren, e nevoie să ne adaptăm. În plus, nu se știe cu ce vine ziua de mâine, poate ne aduce iar vreo stare de urgență, așa că suntem pre­văzători. Și de ce să nu recunoaștem, e o modalitate mai comodă și nu implică de­plasare, totul rezolvându-se cu un singur click“, a mai afirmat edilul.

Top trei obiective majore
Iar pentru că dincolo de buna funcționare cântăresc mult investițiile, primarul și-a pro­pus ca pentru anul curent să ducă la în­de­plinire modernizări de drumuri comu­nale, dar și de exploatație agricolă, să fina­lizeze construcția noului cămin cultural de­marat în satul Barbura, să execute rea­pa­rații la celelalte lăcașuri culturale și să des­chidă poarta către dezvoltarea turistică a zonei. “Vizăm amenajarea în localitatea Cră­ciunești a unui miniparc de aventură și distracții, urmând ca pasionații de adre­na­lină să se poată da pe tiroliană. Treptat, vom aborda turismul ca pe o ramură importantă în strategia noastră de dezvoltare. Să fim sănătoși și să ne regăsim binele pe care cu toții ni-l dorim. Doamne ajută“, a încheiat Damian Diniș.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 ore ago