Actualitate

Azilul groazei este și la Deva. Funcționează fără autorizație și cu știința autorităților

Sorina Popa

Azilul groazei este și în Deva, nu numai la București. Iar MESAGERUL HUNEDOREAN a fost prima publicație care a arătat ororile petrecute la azilul de la strada Avram Iancu din municipiul Deva. Asta, de câțiva ani.

Patronul cu fenta, bătrânii cu mizeria
Ancheta noastră jurnalistică a scos la iveală o situație pe care doar în lagărele de concentrare le mai găseai. Ce s-a întâmplat de atunci?
Nimic, toate instituțiile statului, dar toate, au ridicat din umeri, iar șefii lor au spus, sec, nu se poate face nimic că nu are nici o auto­rizație. Adică, în țara asta mai bine func­țio­nezi ilegal, că așa nu riști amenzi.
Ca la București, bătrânilor li se iau casele, nu sunt alimentați, trăiau în condiții mult spus mizere. Iar cei care ar fi trebuit să aducă ordi­nea acolo susțin că patronul azilului reușește să fenteze legea mereu. I-auzi, ce ar fi să vă dați voi demisiile, voi, știți care, să lăsați pe alții să facă ordine și să respecte legea! „Un azil de bătrâni funcționează aproape de cen­trul municipiului Deva, fără a avea nici o auto­rizație de la instituțiile statului. De peste 10 ani, aici sunt cazați vârstnici, care sunt ținuți în condiții mizere. Neregulile existente la Centrul pentru vârstnici aflat în adminis­tra­rea „Asociației Alexandru Ciuhat” au fost des­coperite în ultimii ani, permanent, de toate instituțiile statului român, dar nimeni nu a putut face mai mult decât să constate și să amendeze. Proprietarul, spun autoritățile, a găsit mereu variante să „fenteze” legea și și-a desfășurat activitatea în continuare”, scria MESAGERUL HUNEDOREAN.

„Nu este acceptabil”
După scandalul de la azilul groazei din București, unde funcționarii statului erau mână-n mână cu proprietarii centrului, pre­fectul Călin Marian a convocat, a fost un grup de lucru format din conducătorii instituțiilor publice cu atribuții în acreditarea centrelor pentru persoane vârstnice, a celor destinate persoanelor cu dizabilități sau a celor pentru persoane aflate în situații vulnerabile, dar și din reprezentanți ai mai multor instituții având competențe generale, ca urmare a pro­blemelor semnalate recent la nivel na­țional. „Totodată, la solicitarea prefectului, ins­tituțiile publice abilitate au efectuat un control în două locații, unul în municipiul Deva și unul în comuna Băcia, în ambele fiind identificate probleme de funcționalitate”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara. Prefectul Călin Marian: „Nu este acceptabil să existe astfel de situații în ju­dețul nostru! Cunosc cu exactitate pro­ble­mele din centrele din județul Hunedoara. În urmă cu un an, am sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara despre situația de la locația din Deva, iar de atunci insist ca toate centrele să fie verificate. Constat că situația a evoluat în mod negativ la nivel național, iar problemele fiind similare, cred că este necesar să lucrăm concertat. Vom întocmi un plan de măsuri punctuale, pe care urmează să le implementăm cu strictețe”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago