Categories: ComunitateFlash

Aurul dacic, într-o expoziţie inedită la Sarmizegetusa Regia

Oana Mihnea

Ieri, la sediul Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din localitatea Grădiştea Muncelului, pe drumul care duce spre Cetatea Sarmizegetusa Regia, a avut loc vernisajul expoziţiei care prezintă povestea aurului dacic din Munţii Orăştiei. Turiştii pot să vadă expoziţia în fiecare zi, între orele 10.00 şi 17.00, iar preţul unui bilet de intrare este de 2 lei.
Expoziţia „Sarmizegetusa Regia – inima aurului dacic“ prezintă istoria aurului din Munţii Orăştiei, o istorie redată în imagini şi obiecte care au fost descoperite la cetatea dacică. Toate acestea sunt aşezate pe un fir logic, care începe cu prima descoperire a unui tezaur dacic din aur în anul 1543 şi se încheie cu efectele braconajului arheologic din perioada 1990-2000. „Este o poveste care nu a mai fost spusă până acum, chiar dacă în expoziţii au mai fost prezentate artefacte recuperate de statul român, dar acestea au fost separate. Niciodată nu s-a spus povestea lor de la început, de la părăsirea Daciei de către romani, când s-au cărat 135 de tone de aur şi 330 de tone de argint. În acest moment, povestea pare să se fi terminat, deşi subsolul ar mai putea oferi foarte multe surprize pentru arheologi. Goana după aur s-a cam încheiat. Cel puţin în Sarmizegetusa Regia nu a existat, în ultimii trei ani, nici un fel de act de braconaj sau tentativă de braconaj arheologic“, a declarat Vladimir Brilinsky, administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia.
Cei care vor trece pragul expoziţiei vor afla lucruri extrem de interesante. Spre exemplu, este expusă o machetă prin care se reproduce modul în care dacii exploatau aurul aluvionar, sau lâna de aur, cum mai este el cunoscut. De asemenea, o dioramă arată felul în care a fost ascunsă în pământ o parte din vestitele brăţări dacice. Din cadrul expoziţiei nu lipseşte nici replica matriţei din bronz, care a fost descoperită în urmă cu trei ani la Sarmizegetusa Regia şi despre care specialiştii au afirmat că are o importanţă istorică aparte.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Nu este câtuşi de puţin inedită. A fost organizatâ, cred în 2002, la Sala "Brâncuşi" a Palatului Parlamentului de Adriana Rusu Pescaru şi Ioan Opriş susţinuţi de Răzvan Theodorescu. A fost expusă şi la Castelul Peleş.

  • Ai văzut expoziţia? Sau te râcâie pe la intestine că se face un lucru bun la Regia? Pentru cultura ta matematică, cât timp a trecut din anul 2002 până în prezent?

  • Eu nu am spus că nu e bună. Păcat că prostia te face suspicios. Am precizat că nu este inedită.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

11 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

11 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

11 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

11 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

12 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

13 ore ago