Categories: Eveniment

Atleta rătăcită în Retezat susţine că maratonul n-a fost bine organizat

Cristina Ghenea

Femeia rătăcită sâmbătă în Munţii Retezat, în timp ce participa la un maraton, a fost găsită duminică seară, epuizată şi speriată. Violeta Munteanu (foto), în vârstă de 53 de ani, susţine că s-a abătut de la traseu şi s-a pierdut, din cauza proastei organizări a competiţiei sportive.

Cu ultimele puteri, a strigat după ajutor

După mai bine de 24 de ore de căutări, salvamontiştii au auzit vocea femeii, care cu ultimele puteri, mai striga după ajutor. Maratonista a fost găsită într-o zonă împădurită, unde a şi înnoptat sâmbătă noaptea, după ce s-a rătăcit între lacurile Bucura şi Zănoaga. „Era panicată şi obosită. Ne striga cu ultimele puteri şi unul dintre salvamontişti a auzit-o chiar când eram pe punctul de a ne retrage din acea zonă”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful serviciului Salvamont Hunedoara. Probabil că dacă nu ar fi fost salvată în acel moment, femeia nici nu ar fi avut vreo altă şansă de supravieţuire. Momentele de spaimă prin care a trecut şi frigul din timpul nopţii aproape că au lăsat-o fără puteri.

Şi-a făcut masaj toată noaptea

„Toată noaptea mi-am făcut masaj, ca să nu intru în şoc hipotermic şi am stat cu frica de a nu fi atacată de vreun urs”, a declarat Violeta Munteanu. Aceasta a mai precizat că întâmplarea nu ar fi avut loc, dacă traseul ar fi fost supravegheat de îndrumători şi ar fi fost bine marcat. „Am mai participat şi la alte maratoane montane, dar la nici unul nu am văzut o astfel de organizare. Abia după ce m-am rătăcit, am ralizat că mi-am pus viaţa în pericol încă de la început. În plus, pe traseu nu a fost nimeni care să asigure apa, am avut noroc că am găsit un izvor în pădure”, a spus femeia.

Pasiunea, mai presus de orice

În ciuda întâmplării aproape fatale pentru Violeta Munteanu, aceasta susţine că va participa, în continuare, la maratoane montane, chiar şi pe acelaşi traseu din Munţii Retezat. „Fiind prima ediţie a acestui maraton, este clar că organizatorul nu a avut experienţa necesară pentru a desfăşura competiţia în cele mai bune condiţii. Din pasiune, aş mai parcurge traseul şi cu altă ocazie”, a declarat aceasta.
Curajul femeii din Vulcan este moştenit şi de fiul acesteia, Florin Munteanu, cel care, participând la acelaşi maraton în care mama sa a dispărut în inima munţilor, a fost primul care a reuşit să treacă linia de finiş.

MesagerulHunedorean

View Comments

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a pus de o alianță a săracilor cu duhul. Gurile rele din capitala regiunii cu…

16 ore ago

Bulina albă

Timeea Ștefănescu, sportivă din municipiul Vulcan Pentru că a obținut două medalii de argint și…

16 ore ago

Bulina neagră

Dănuț R., din municipiul Lupeni Pentru că a fost trimis în judecată de către procurori,…

16 ore ago

Primăria Șoimuș, bună de plată!

Au primit bani pentru refacerea comunei după calamități, dar i-au folosit pe altceva Primăria Șoimuș…

16 ore ago

Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”

Procurorul Ioan Mureșan (foto dreapta), achi­tat pentru abuz în serviciu, repre­siune nedreaptă și fals intelectual,…

16 ore ago

Conducerea din Dobra a dat lovitura, din nou

Magdalena Șerban Odată utilizată, apa potabilă devine apă uzată. Sistemul de canalizare este folosit pentru…

16 ore ago