Atenție ce postați pe Facebook! Șeful ANAF e cu ochii pe voi

Lucian Heiuş (foto), preşedintele ANAF, a declarat că din 1 iulie încep controale la per­soane fizice, după ce inspectorii au des­co­perit că în 2016-2019 un număr de 561.000 de persoane au acumulat o di­ferenţă de 20 miliarde euro între veniturile estimate de Fisc şi cele declarate şi im­pozitate

Nu mai pot să spună că au banii de la bunica
„Luăm informaţii de peste tot, inclusiv de pe Facebook. Vedem pe unde ai umblat, pe unde ai fost. Vă dau un exemplu: cineva a spus pe Facebook „La mulţi ani, mamă!” Am verificat persoana căreia i se spunea mamă şi am aflat că în urmă cu un an „cumpărase” de la fiul ei un apartament şi nu mai ştiu ce, pentru care nu declarase şi nu plătise nimic”, a spus şeful ANAF.
Oficialul a amintit că în urma analizelor de risc au fost identificate 561.000 de persoane fizice care nu şi-au declarat şi nu au plătit impozit pe venit. Întrebat câte din aceste 561.000 de persoane fizice vor primi decizii de impunere, şeful ANAF a spus că şi-ar dori să fie cel puţin 500.000. „Aceşti oameni sfidează populaţia cu postările lor pe diferite canale. Nu poţi să nu te întrebi de unde a avut bani să-şi ridice repede o casă sau o vilă sau nu ştiu ce cu 10 turnuleţe într-un timp atât de scurt. Fiscul aşa lucrează peste tot în lume. Nu am inventat noi asta”, a spus Heiuş. „El a menţionat că dacă vor fi găsite diferenţe în urma controlului nimeni nu va crede dacă cineva va spune că are banii de la bunica sau pentru că a vândut blugi din Turcia în anii ’90. “Nu cred că dacă în urma acestor controale vom găsi diferenţe, cineva va mai veni să spună că în anii ‘90 au cărat cu Dacia blugi din Turcia şi de atunci are un milion de dolari puşi deoparte, cineva mai poate să creadă.

Nimic nou
Nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă când o să spună, am banii de la bunica pentru că am săpat în grădină şi când am tras cu plugul, am dat de o găleată cu aur. Nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă aşa ceva. Şi nu cred că cineva în ţara asta nu poate să fie alături de mine când spun clar că trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu îşi plătesc taxele, dar ne sfidează pe toţi prin opulenţa şi prin îmbogăţirea nejustificată pe care o fac. Şi ajung să fie nişte exemple pentru tânăra generaţie. Nu este nimic nou din ce spun eu că o să facem, toate ţările dezvoltate aplică această metodă. Cred că orice student la Ştiinţe Economice ştie că Al Capone a fost arestat pentru eva­ziune fiscală şi nu a putut dovedi două mii de dolari. Nu fa­cem nimic nou, dar facem hotărâţi şi mer­gem pe această linie pentru că nu se mai poate altfel”, a mai afirmat Heiuş.

Diferențe de 20 de miliarde de euro
„Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care îl afi­şează, care cheltuie sume de bani exor­bi­tante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici ve­niturile pe care le au, constaţi că ele sunt aproape inexistente. Am dat o sarcină Direc­ţiei generale de control venituri persoane fizice să îmi facă o analiză de risc şi am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să îl finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului. Fă­cându-se această analiză de risc, am con­sta­tat, cu stupoare şi cu revoltă de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acu­mu­lat, atenţie, o diferenţă între veniturile esti­mate de noi şi veniturile declarate şi impo­zitate de 20 de miliarde de euro. Am văzut ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile la societăţile pe care le au şi ce cheltuieli au putut să angajeze. Şi apoi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat. Legea spune că dacă există o diferenţă de 10 la sută dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei (să ne înţelegem, este o limită), deja există o neconcordanţă la de­cla­rare, există un risc în acest domeniu. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face Fiscul de oriunde în lume. Trebuie să controlăm şi să verificăm veniturile şi modul de dobândire la persoanele fizice”, a adăugat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Între persoanele identificate se afla oare și țiganii cu case palate construite ilegal sau și maneliștii?
    Sau va bateți doar joc de romani?

  • anaf sau ANAL ca toti sunteti niste bulangii anchetativa singuri ma gunoaielor altceva nu sunteti

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

4 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

20 de ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

20 de ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

20 de ore ago