Categories: FlashInterviu

„Celor care încearcă să mă şantajeze, le transmit că Primăria Deva nu e vaca lor de muls!”

  Sorina Popa

– Domnule primar, aţi declarat în repetate rânduri că vreţi să vă axaţi pe investiţii şi, implicit, pe dezvoltarea oraşului, pentru ca municipiul să devină un centru universitar, un oraş turistic, european. Contribuie la acest proiect şi reabilitarea Cetăţii?
– Cetatea Devei a fost reabilitată, incintele 2 şi 3 au fost finalizate. Acum ne concentrăm pe reabilitarea incintei 1, unde ne asociem cu Consiliul Judeţean, pentru că banii alocaţi nu ajung pe fonduri europene, Axa monumente europene. De aceea, facem un parteneriat cu CJ. Este vorba de 6 milioane de euro. În doi ani, terminăm Cetatea cu totul. Ce înseamnă acest lucru. Pe lângă ce există în incintele 2 şi 3, în incinta 1 vom avea un amfiteatru, unde se vor organiza spectacole, va fi un bistro, o zonă pentru turişti, să poată vedea panorama. Va fi ceva spectaculos, vă asigur. Întreaga zonă a Cetăţii va avea o nouă faţă. În tunel vrem să facem o expoziţie, un minimuzeu. Jos, în Piaţa Stadion, vom realiza o casă a gimnasticii româneşti, ne gândim să dăm o nouă formă întregii pieţe din jurul Cetăţii.
– În acest mandat, ce bani europeni aţi reuşit să atrageţi? Şi ce buget are municipiul Deva?
– În acest mandat, am atras 23 milioane de euro. Aceşti bani s-au adăugat la bugetul municipiului, care este de 50 milioane de euro pe an. Vă asigur că Primăria Deva, în mandatul meu, nu a rămas datoare, plătim facturi la timp, nu există nici o restanţă.
– Am înţeles că există un proiect pentru modernizarea Casei de Cultură din centru.
– Casa de Cultură nu a fost modernizată de când s-a construit, adică de 40 de ani. Vom da o altă arhitectură scenei, modernizăm interiorul, iar pe exterior schimbăm tâmplăria şi anvelopăm clădirea, schimbăm instalaţiile sanitare, montăm clima înănuntru. Casa nu mai are autorizaţie de la pompieri. Era necesar să ne mişcăm şi aici.
– Deva, oraş turistic?
– Cetatea Devei, Castelul Corvinilor, Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Mănăstirea Prislop,  Biserica de la Densuş, Valea Jiului cu pârtiile de schi, deci tot judeţul poate să se dezvolte în domeniul turismului. E necesară o gândire complexă, ca planul respectiv să fie pus în practică. Turiştii să vină la Deva, dar să viziteze şi castelul de la Hunedoara, cetăţile dacice, sau Mănăstirea Prislop şi Biserica monument istoric de la Densuş. Judeţul nu mai poate fi unul industrial. Printr-o gândire pe termen lung, şi după ce ne punem la masă, toţi primarii implicaţi, se poate face acest lucru, legăturile funcţionale pentru turism. Turismul îl poţi dezvolta dacă şi Cetatea este functională, iar oraşul se poate dezvolta şi pe orizontală şi pe verticală. Sunt firme care au şansa să crească datorită Cetăţii. Deva este un pol de dezvoltare, avem autostrada, două aeroporturi în zonă, la Sibiu şi Timişoara, taxele şi impozitele au scăzut pentru societăţile care vor să facă afaceri aici. Avem multe întâlniri cu diferiţi investitori. Oamenii vor. E clar că mulţi vor să-şi deschidă afaceri în Timişoara, Arad, dar acolo nu prea mai este loc.
Apoi, ne dorim ca municipiul nostru să fie şi un centru universitar. Suntem în legătură cu mai multe facultăţi ca să-şi deschidă în Deva secţii. Problema este că nu mai sunt foarte mulţi tineri care să se înscrie, dar nu renunţăm, măcar o secţie a unei facultăţi de turism să funcţioneze. Un oraş de talie europeană putem deveni doar dacă investim şi în proiecte de infrastructură, mobilitate urbană, în centrele intermodale de transport. Adică, în zona gării să fie mijloace de transport feroviar, troleibuze, autobuze, biciclete. Să existe un punct de legatură cu toate mijloacele de transport. Trebuie dezvoltat şi centrul vechi, să reproiectăm zona, cu o piaţetă, să avem zona pentru spectacole şi să continuăm reabilitarea bulevardelor, cu parcări, la Ulpia şi în faţa spitalului, una supraterană şi cealaltă, subterană. Zona din centrul vechi va fi la final, una pietonală cu prioritate, apoi cu prioritate pentru biciclişti şi pentru maşini, dar acestea vor putea circula pe porţiunea respectivă doar cu viteză mică, de 30 de kilometri pe oră. De câteva săptămâni se lucrează în oraş la un studiu de trafic. Pornim de la studiu de mobilitate şi de trafic, pentru a trece la realizarea acestor proiecte. Deva este un oraş aglomerat în centru. Poate în urma implementării noilor proiecte, devenii nu mai pleacă cu maşina de acasă, şi atunci nu mai au problema cu locurile de parcare. Pentru asta, avem nevoie de un transport eficient şi modern. Vrem să dezvoltăm oraşul, dar e nevoie să îl descongestionăm. De aici trebuia plecat.
– Municipiul nu are foarte multe locuinţe sociale şi pentru tineri. De fapt, este o problemă generală, la nivelul întregii ţări.
– În cartierul Micro 15 se va da în folosinţă  un bloc social, iar în Grigorescu, patru blocuri sociale. Avem teren pentru locuinţe ANL, dar construcţia lor se realizează prin Ministerul Dezvoltării. Blocul din Micro 15 a fost achiziţionat de la o firmă cu 200.000 euro cu tot cu terenul aferent. L-am reabilitat şi acum avem acolo 29 locuinţe, care vor fi distribuite conform listei.
– Am avut recent o problemă în Deva şi nu numai. Ar fi putut să devină o criză de-a binelea. Vreau să vă întreb direct. Există o mafie a gunoiului şi la noi?
– Nu ştiu dacă este o mafie, ar însemna să fie o încrengătură, o caracatiţă. Însă, pot să spun că există interese. Ceea ce pot să vă spun este că Primăria Deva are un contract cu firma care face salubrizarea în oraş. Am preluat acest contract şi el se va termina în 2017. Din acest an lucrăm la un caiet de sarcini pentru licitaţie, pentru a fi incluse şi localităţile din împrejurimile Devei. Unele cartiere din Deva nu au fost cuprinse în acest contract, conform contractului preluat de la vechea administraţie, parcurile sunt curăţate de un serviciu al nostru, nu de către firma de salubrizare. Nu e normal. De aceea, pregătim un caiet de sarcini corespunzător, am dat dispoziţie celor de la Direcţia tehnică să se ocupe cu prioritate de asta. Acum, s-a ajuns să avem aproape o criză, deoarece cineva vrea să facă presiuni asupra noastră şi asupra Consiliului Judeţean, fiind campanie electorală. Repet, Primăria Deva nu este şi nu va fi vaca de muls a unora. Chiar cu susţinerea unor instituşii ale statului pe care o au unii care fac presiuni. Nu am supus consiliului local prelungirea contractului respectiv, deoarece nu s-ar fi respectat legea. Este nevoie de o licitaţie, să se vină cu utilaje moderne. Un oraş trebuie să fie curat, să aibă un transport modern, ceea ce până la venirea mea la primărie nu s-a întâmplat.  Şi la Transport au fost interese, în condiţiile în care devenii circulau cu mijloace de proastă calitate. Însă, o spun de câte ori este nevoie. Primăria Deva nu este vaca de muls a cuiva.
– Au fost încercări de a vă mitui, de a vă şantaja?
– Nu au încercat să mă mituiască, dar să mă şantajeze, da.
– Credeţi că se poate schimba în bine clasa politică? Aţi dat o şansă unor tineri, fiind incluşi pe lista consilierilor locali, să se afirme în politică, deşi nu au experienţă.
– Viitorul este al tinerilor. Nu putem spune că toată clasa politică este rea, cu totul. Peste tot sunt şi din cei buni şi din cei răi. Venim cu oameni noi, am lângă mine oameni noi. Cu aceşti oameni trebuie să lucrezi. Nu este obligatoriu să avem mandate 4 ori 4. De multe ori, tinerii nu au şansa să facă ceva şi pleacă în afara ţării. De ce în străinătate se pot angaja şi aici nu? Multora le e frică de tineri că vin şi le iau locul. Mie nu îmi e frică.
 – Am avut un primar jucător. Aţi venit la primărie în 2012 şi, spun mulţi că sunteţi un primar echilibrat. Care e oferta dvs. ca să voteze devenii un primar echilibrat?
– Nu sunt omul care să promită şi să nu se ţină de cuvânt. Nu mint frumos, cum doresc unii. E dureros, şi se poate să pierd voturi din acest motiv. Dar, mă bazez pe deveni, că ştiu că tot ceea ce am promis am şi făcut. Da, nu mint şi asta e necesar să facă politicienii cu toţii. La ce mă ajută că promit lucruri de care ştiu sigur că nu se pot face? Lumea nu mai este aşa de naivă ca pe vremuri, devenii cunosc situaţia foarte bine. Cine le promite lucruri care nu se pot face, îi minte. M-aţi auzit că am declarat, după ce s-au dat în folosinţă Shopping City Deva şi Dedeman, că am făcut peste 1.000 de locuri de muncă, că atâtea au fost înfiinţate odată cu investiţiile de care vorbeam? Eu nu îi vând pe deveni. Suntem în tratative cu multe firme, să investească în Deva, asta va pot spune.
– Unii vă acuză că nu sunteţi mai aproape de oameni. Că sunteţi cu nasul pe sus. Spuneţi-ne, care este adevărul?
– Nu e adevărat. Nu m-au cunoscut nici măcar toţi colegii mei din partid, darămite alţii. Poate şi eu am o vină, că nu arăt totul, nu sunt foarte comunicativ. Dar, sunt un om deschis, mă cunoaşteţi de ani de zile. Îi respect pe toţi. Că sunt cetăţeni din centru, din Micro 15. Nu contează. Dacă ţineam numai cu devenii din centru, de ce am reabilitat zona din Micro 15 ? E adevărat, nu cerşesc voturi. Nu sar în braţele tuturor. Cred în Dumnezeu şi îi accept pe toţi aşa cum sunt.
– Sunteţi de acord cu compromisurile în politică?
– Până la un punct şi acesta este bunul simţ.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • In centrul Devei s-a pus gazon, la fraierii din cartierul Dacia s-a semanat iarba in lut. De mareata lucrare din Dacia nu mai e nimic de zis, a stricat un cartier intreg si cica e ing. constructor. Va voteaza benga !!!

  • Speram sa nu mai avem un primar ca Marginean, oricare sa fie, dar nu el.

  • O făcut locuri de joaca si si scolile renovate pentru copii mei..Felicitari domnule primar votul meu il avet

  • Votam PSD ! Si primar pe Mircia Muntean ! Combinatia asta n-o mai fo' la putere. Votati-l pe fratele Marginean daca v-o luat Dumnezo mintile. Domnul fie laudat !

  • Numai cu firme de doi bani a lucrat acest primar, cu toti smecherii si penalii din judet. Cica a facut cetatea ! Rade lumea si cu curul de marea realizare. Aplaudacii ce sa zica, e bine cum e, ca doar nu o sa o arunce in aer !

  • Nu e vaca de muls primăria Deva decat pentru oameni lui,lucrarile care chipurile se dau la firme de prin alte judete sa nu fie asazise interese dar ajung date in subantrepriza la rudele comunistului.Blocuri peste linie care sunt date in subantrepriza fumului sau Stan,pavajele din Dacia montate de firma lui Stan.Si multe altele.Comunisti conduc Deva,nu va lăsati pacaliti de acesti comunisti,jos cu comunisti.

  • Primare, nu ne crede tampiti pe toti. Nu iese fum fara foc, nu fa pe sfantul, ca nu tine .

  • Frumoas proiecte a expus actualul primar in randurile de mai sus!Speram ca orasul Deva sa arate mult mai bine peste 1-2 ani!sa n uitam de deosebita idee a domnului primar, Petru Marginean, pentru gimnastica romaneasca de a readuce si susține lotul de senioare la Deva. Pentru Deva, cred ca se va concretiza căci Octavian Belu crede in proiectul Deva ,dansul făcând o declarație acum după rusinosul eșec care afectează nu doar gimnastica românească ci si tot sportul românesc si nu numai! Pe lângă plusuri care sunt multe primarul are si minusuri.vreau doar ca dumnealui sa le constientizeze si sa treacă la fapte dacă dorește sa redevină primar al Devei.
    De ce in 2016 școala generala nr.3 din Dacia ,(ce apartine momentan Colegiului Tehnic”Transilvania”Deva )nu are sala de sport, aici activand peste 1000 de elevi, si se stie faptul ca dea lungul a zecilor de ani au fost depuse nenumarate proiecte si s-au facut multe demersuri pt.a se construi o sala de sport de dimensiuni mai mari si cu tribuna .La toate aceste initiative, Primaria Deva,si cu fostii primari si functionali s-au facut ca ploua si nu au dat niciodata vreun raspuns ,doar au zis Da,facem,dar rezultatele sunt nule.va dati seama ca v- ati batut joc de atatea generatii de copii,de sufletele lor si de bucuria de a se juca!Rugam pe actualul primar sa Ieie in considerare acest proiect pentru a salva un cartier marginalizat ,Dacia,si sa ramana in Istorie, ca singurul primar care le- a pasat de copii copiilor care au fost defavorizati,de zeci de ani de a avea o sala de sport! Si spatiu si teren exista ,doar bunavointa trebuie.
    De mentionat este ca nici Colegiul Tehnic Transilvania Deva( fostul Liceu Auto) nu are sala de sport.Deci,unde e logica,ca Decebalul sa aibe 2 sali ,una renovata si alta relativ noua,iar Liceul Auto care are Include Liceul Transilvania si scoala generala 3 din Dacia sa nu aibe nici una? Daca face si nu promite ca face 1-2 sali de sport pt.cele 2 scoli ,eu personal ii accord votul meu pentru functia de primar la alegerile ce se aproprie d-Lui Petru Marginean.il apreciez pe actualul primar pt.ce a facut pt.Deva,dar cele 2 sali de sport nu le- a facut Asa cum este normal.astept de la el nu sa Isi faca reclama printr- un panou de publicitate din fata lic.Auto ( care culmea obstructioneaza vizibilitatea semaforului pietonilor,find Prost amplasat in intersectie), ci astept sa faca cele 2 sali pt copii din cartierul Dacia, la lic. auto si scoala gen.nr 3 ,el fiind primar si in acest Cartier nu doar pe Noul bulevard Dacia.Cineva are dreptate mai sus caci pe Bulevardul; Dacia ,pe trotuare, nu exista gazon ci doar pamant, dar speram ca se va solutiona cu gazon si multe flori zona si de ce nu arbori plantati(copaci).
    Știu situația ca a făcut terenurile de sport ,de la scoli si licee( deși mai sunt multe de finalizat), știu ca a făcut piste de biciclete chiar de pe trotuar,dar ele exista,cele 2 ,de pe DN 7 ,si a 3- a pe bulevardul Dacia,tot pe trotuar. știu si sper sa facă velo city si piste de biciclete in tot orașul ,si pe asfalt nu doar pe trotuare.Stiu de pista de atletism de la CNS Cetate Deva. Ce ar mai avea de făcut, pe viitor: cele 2 Sali de sport din Dacia, velocity ,tot orașul ,piste Biciclet si sa lege pe pista bici.Deva de HUNEDOARA, si Deva de Simeria- Sibiu( așa cum a menționat),apoi sala polivalenta de sport mare in Deva cu tribune si capacitate foarte mare unde sa poată un oraș ca Deva sa fie gazda unui viitor campionat European de gimnastica ( capacitate 10. 000 locuri), plus o sala de încălzire lângă aceea polivalenta, ( vezi cazul orașului Cluj care pe lângă sala de 7 780 scaune , mai trebuie sa construiască o sala sau un balon, necesar încălzirii sportivilor înainte de.concurs, La Cluj,neexistând o sala de încălzire suficient de mare ,ci una mică dedesubtul celei mari, clujenii vor adapta un balon mare ,PTR încălzire legat cu sala polivalenta printr- un coridor.Federatia Europena de Gimnstica a acceptat ideea )m-a gândesc la Deva căci dacă se întoarce lotul olimpic feminin de gimnastica ( șanse mari sunt) , sigur se va dori ca in Deva sa fie multe competiții,naționale dar si mai multe internaționale si de ce nu Europene sau Mondiale.de aceasta sala polivalenta care trebuie sa fie mai mare ca cea din Cluj si sa aibă încă o sala adecvată dedesubt unde sa se poată pune cele 6 aparate la băieți si cele 4 aparate la fete,plus anexele ,sa beneficieze pe viitor si alte sporturi. Apoi ,stadionul Deva sa fie prevazut cu pista de atletism de tip tartan sau alt material sintetic ( cu 8 culoare),căci zgura este cam dura, neputand fii competițională.Apoi m-a gândesc ca Deva sa construiasca o piscina olimpică ( cu 8 culoare competiție si 2 culoare de încălzire),si sa nu mai depindă de bazinul de la HUNEDOARA,in Deva putându- se forma si echipe de polo la nivel de copii,juniori si apoi seniori.. Iar ca agrement cu aceasta piscina Deva ar avea de câștigat!Apoi un patinoar al Devei nu unul închiriat este o necesitate,Apoi mai sunt scoli care nu dețin încă toate Sali de sport.Nu e ușor dar nici greu,știind ca fonduri europene vor fii si ele vor venii dacă se dorește.E primar deștept si va putea cu ajutorul lui Dumnezeu sa îndeplinească aceste carente sportive ale bazei materiale si infrastructurii sportive a urbei.
    Îi doresc mult succes si cred ca va reuși căci are suflet mare de devean si de roman adevărat,gestul sau de a reînvita lotul Olimpic de senioare a gimnasticii romanești acasă , la Deva ,de unde au plecat spre Izvorani- București,este unul extraordinar,si toți devenii vor fii mândri dacă se va soluționa pozitiv aceasta invitație oficială a domnului Primar Mărginean .Deva va știi sa gestioneze situația ,si va trebui sa treacă la munca încă imediat căci este mult de recuperat,fiind deja nu 1 sau 2 națiuni care ne- au depășit ci cam 15 din nefericire.e umilitor dar fără munca cădem pe locul 20 ,si va fii mai greu pentru următoarele jocuri olimpice din 2020 si 2024.domnul antrenor de la lotul național de junioare din Deva,Forminte știe ce are de făcut ,are o echipa foarte buna la Deva ,speram ca FEderatia romană de Gimnastica sa își dea acordul.ii doresc succes si putere de munca actualului primar al Devei,Petru Marginean.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

o oră ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

o oră ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

o oră ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

o oră ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

o oră ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

o oră ago