Aprobarea noului Cod fiscal – o tergiversare inutilã

Noul Cod fiscal, cel mai important pilon legislativ al reformei fiscale promovate de Guvernul României, a trecut de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat ieri legea cu 279 voturi „pentru“, opt „împotrivă“ şi cinci abţineri.
Adoptarea noului Cod fiscal este încă o etapă în procesul de dezvoltare şi modernizare a României – proiectul de ţară cu care Partidul Social Democrat s-a prezentat la alegerile din noiembrie 2012.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz, eliminarea impozitului se aplică din 2016, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017, plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate la cinci venituri medii brute pe economie – aplicată începând cu 1 ianuarie 2017 – şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% începând cu 1 ianuarie 2017. În măsura în care aplicarea noilor reglementări fiscale îşi vor demonstra eficienţa şi efectele pozitive asupra economiei vor fi confirmate de realitate, actualul Executiv şi-a luat angajamentul să devanseze şi măsurile care au ca termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2017. De ce? Pentru că singura modalitate de a recupera decalajul economic dintre România şi celelalte ţări membre ale Uniunii Europene este consolidarea creşterii economice neîntrerupte de până acum.
Cât de importante erau aceste măsuri pentru economia României este inutil să dezbatem, aşa cum inutilă s-a dovedit şi tergiversarea cu trei luni a aprobării proiectului de lege, devenită doar un joc de imagine fără o miză serioasă şi iniţiat de tandemul format din Preşedinţia României şi PNL.
Mă bucur că până la urmă Opoziţia a înţeles, totuşi, că singurul scop al clasei politice, dincolo de doctrine de partid, ar trebui să fie progresul şi prosperitatea României. Consider că amânarea votului asupra noului Cod fiscal nu a adus de fapt nici un beneficiu PNL, ci dimpotrivă. Dar îmi doresc ca şi colegii parlamentari din Opoziţie să tragă din tot ceea ce s-a întâmplat cu noul Cod fiscal concluzia corectă: atunci când o lege este în beneficiul României şi este spre bunăstarea românilor, noi, politicieni şi parlamentari, trebuie să ne aflăm de aceeaşi parte a baricadei şi să ne aducem din nou aminte că oamenii ne-au votat în 2012 cu speranţa că viaţa lor şi a copiilor lor va fi mai bună.
Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PSD

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

21 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

21 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

21 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

21 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

21 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

21 de ore ago