Categories: Comunitate

Aproape 90 de copii cu autism în judeţ

Anda Iovănesc

Conform datelor înregistrate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, în judeţ, sunt 86 de copii cu autism sau cu diferite elemente de autism. Însă, numărul real al bolnavilor este mai mare, dar multe familii nu acceptă faptul că au un copil cu un handicap.

Integrare socială
Autismul este o tulburare a creierului care, de obicei, se manifestă prin deficienţe de comunicare şi relaţionare cu cei din jur. În general, copiii care au această boală trăiesc într-o lume a lor, deoarece percep şi procesează informaţiile diferit faţă de ceilalţi oameni.
Autismul are diverse forme, iar din această cauză, cazurile severe sunt orientate înspre şcolile speciale din judeţ, precum Centrul de Pedagogie Curativă din Simeria sau din Hunedoara. Din anul 2012 există la Simeria Veche un centru de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor afectate de autism. În momentul de faţă, 34 de hunedoreni beneficiază de aceste servicii, dintre care unul este adult, iar ceilalţi sunt copii cu vârste cuprinse între cinci şi 14 ani.
„Copiii care au forme mai uşoare de autism sunt integraţi în clasele de masă, învăţând după o programă şcolară redusă. Ideal ar fi să aibă şi un profesor de sprijin“, spune Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

MesagerulHunedorean