Actualitate

Anul Nou Chinezesc la Deva

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în colaborare cu Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, Clasa Confucius a Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Institutul Confucius din Sibiu, a organizat şi în acest an, la începutul lunii februarie, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, anul 4717, anul Mistreţului de Pământ, care a început la 5 februarie, odată cu debutul primăverii chinezeşti.

În ultimii ani, Biblioteca Judeţeană participă activ, în parteneriat cu cele două instituţii din Sibiu, la un amplu proiect menit să facă cunoscute civilizaţia şi cultura chineză, tradiţiile şi limba chineză. Pe lângă activităţile didactice, în mod deosebit cursurile de limbă chineză care se bucură de mare succes, manifestările artistice oferite de prietenii noştri chinezi sunt foarte îndrăgite şi apreciate de comunitatea locală din Deva. Dintre aceste activităţi, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc reprezintă un moment de o mare frumuseţe, plin de surprize şi de culoare, în care tradiţiile milenare ale poporului chinez se pun foarte bine în evidenţă.
Şi anul acesta, ne-am întâlnit cu partenerii noştri de proiect – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Institutul Confucius din Sibiu – şi am sărbătorit împreună Anul Mistreţului de Pământ. Întreaga viaţă a chinezilor este aşezată sub semnul celor 12 animale din calendarul chinezesc, animale care, se spune, influenţează soarta celor născuţi sub zodia lor şi le împrumută trăsături. Astfel, mistreţul transmite o energie puternică, iar cei născuţi sub semnul lui dau dovadă de onestitate, sinceritate, ordine, disciplină, încredere în sine.
Toate aceste valori le punem şi noi la baza colaborării cu partenerii noştri de proiect, cu prietenii chinezi care ne împărtăşesc cu atâta generozitate şi competenţă cunoştinţele şi măiestria lor.
Numit şi Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou Chinezesc este prilej de bucurie, de optimism şi încredere în viitor, de întâlnire cu cei dragi, în primul rând cu familia.
Am sărbătorit şi noi trecerea în Anul Nou Chinezesc, Anul Mistreţului de Pământ, împreună cu prietenii noştri chinezi, cărora le dorim să păşească în primăvara chinezească cu noi speranţe, cu încredere şi cu bucurie.
Manifestările desfăşurate sub genericul „China la cumpăna dintre ani” au început cu alocuţiuni rostite de: Mircea Flaviu Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Kiszely Fabius Tiberiu, prefectul judeţului Hunedoara, Alina Maria Sîrbu, directoarea Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, Lavinia Ilina, inspector şcolar general adjunct, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Gheorghe Ioan Mihuţ, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara şi prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, directorul Institutului Confucius de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Pe fondul unei interesante expoziţii de caligrafie şi pictură chinezească, expoziţie ce a pus în evidenţă măiestria şi rafinamentul acestei părţi a artei plastice chineze, publicul a fost invitat la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor şi tradiţiilor chinezeşti. A urmat un excepţional program artistic, cu numere variate şi atractive care au pus în lumină frânturi din marea cultură chineză.
Programul a fost deschis de un dans tradiţional chinezesc executat cu multă măiestrie de elevii claselor a III-a şi a IV-a Plastică ale Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, îndrumaţi de prof. Lenuţa Armean şi Ligia Lac. Micuţii dansatori au reuşit să-şi însuşească şi să transmită, cu graţie şi simţ al echilibrului, o frântură din arta coregrafică chineză, atât de încărcată de spiritualitate.
Fiind Anul Nou, din program nu a lipsit cântecul tradiţional chinezesc GONG XI GONG XI, cântec specific acestei sărbători a primăverii şi bucuriei, cântec al cărui titlu, în traducere, înseamnă „Felicitări, felicitări”. În interpretarea elevelor Sonia Niculicea şi Ruxandra Bran, de la acelaşi liceu, îndrumate de prof. Zhao Qi, cântecul a emoţionat publicul şi a reuşit să transmită întreaga bucurie a sosirii primăverii.
În continuare, dansul tradiţional chinezesc HE TANG YUE SE, susţinut de elevii Colţului chinezesc pregătiţi de prof. Liu Qian, a avut ceva din delicateţea florii de lotus şi din gingăşia unei păsări. Măiestria coregrafică a elevilor a fost la înălţime şi acest lucru a fost răsplătit cu aplauze.
Potpuriul de piese de muzică uşoară din repertoriul chinezesc, interpretat de formaţia Trio Chinese Band, pregătită de prof. Călin Sân, a îmbinat în mod fericit rezonanţele tradiţionale ale muzicii chinezeşti cu modernitatea fiecărui cântec. Tinerii cântăreţi au reuşit să transmită întreaga sensibilitate şi întregul lirism al pieselor interpretate.
În aplauzele entuziaste ale publicului, programul artistic a fost încheiat de o frumoasă suită de dansuri româneşti din Transilvania executate de o formaţie îndrumată de prof. dr. Adela Ioana Mateş şi prof. Gheorghe Ioan Mihuţ. Dansurile din zonele Hunedoara, Sebeş, Sibiu şi Braşov, rezonanţele româneşti pline de armonie şi sensibilitate au completat cum nu se poate mai bine universul artistic al cântecelor şi dansurilor chinezeşti, subliniind parcă puternicele legături de prietenie pe care le-am stabilit cu partenerii noştri chinezi.
Serbarea Anului Nou Chinezesc a fost şi acum un excelent prilej pentru noi de apropiere de cultura şi civilizaţia chineză, de valorile culturale milenare ale unui popor care a avut o contribuţie remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii.
Ne exprimăm speranţa că prietenia noastră va dura mulţi ani de acum înainte, că vom realiza multe lucruri frumoase împreună, că vom cunoaşte mai bine un popor care de mii de ani uimeşte lumea prin realizările sale.
Alături de prietenii noştri chinezi, am păşit în Anul Mistreţului de Pământ cu bucurie, încredere în forţele proprii, dorinţa de a munci mai bine şi de a oferi bucurie celor din jur.
Şi, pentru că Anul Nou este întotdeauna prilej de urări pe care le facem celor apropiaţi nouă, prietenilor noştri, le dorim ca Anul Mistreţului de Pământ să le aducă bucurie, împliniri, sănătate şi zile fericite.
La mulţi ani, dragi prieteni chinezi!
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

13 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

13 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

13 ore ago