Categories: Comunitate

Angajaţii hunedoreni îşi reclamă patronii

Nicoleta Popa

Dacă în 2008 treceau mai uşor cu vederea întârzierile salariale sau neplata orelor suplimentare, în faţa crizei, angajaţii ţin la fiecare bănuţ. Astfel, de la începutul anului, aproape 800 de hunedoreni şi-au reclamat angajatorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, cu 200 mai mulţi ca anul trecut. De exemplu, numai în luna octombrie au fost înregistrate peste 80 de reclamaţii.

Nu plătesc salariile
Cele mai multe sesizări îi vizează pe angajatorii care nu au plătit lefurile la timp sau pe cei care au tăiat alte drepturi financiare, precum plata orelor suplimentare. Astfel, aproape 40 de hunedoreni au reclamat în luna octombrie faptul că angajatorii nu le-au plătit salariile la timp, iar alţi 11 se plâng că patronii au refuzat să îi angajeze cu carte de muncă, obligându-i să lucreze la negru. Unora dintre salariaţii hunedoreni le-a fost refuzat de asemenea şi dreptul la concedii de odihnă, în acest sens, înregistrându-se şase reclamaţii. Printre plângerile acestora se numără şi refuzul şefilor de a le acorda concedii medicale, dar şi faptul că atunci când au vrut să părăsească un loc de muncă, patronii au refuzat să le dea carnetele de muncă (n.r.-10 reclamaţii). Directori, de firme hunedoreni se pare că au probleme şi în ceea ce priveşte eliberarea de adeverinţe, şase persoane reclamând acest lucru în luna octombrie, la ITM Hunedoara.

Firme sancţionate
În luna septembrie, inspectorii ITM Hunedoara au controlat peste 200 de firme din judeţ şi au fost sancţionaţi mai mult de 100 de angajatori, aplicându-se astfel amenzi în valoare de 119.500 lei. „Principalele nereguli constatate sunt la firmele de construcţii sau la cele din domeniul serviciilor. Cele mai multe abateri au fost găsite în ceea ce priveşte nerespectarea drepturilor salariale, adică în proporţie de peste 60 la sută din totalul neregulilor. Angajatorii au explicat faptul că nu şi-au plătit salariaţii, deoarece nu au bani, şi asta din cauză că nu au primit sumele datorate de la alte societăţi cu care lucrează”, a declarat şeful Serviciului Corp Control Relaţii de Muncă, din cadrul ITM Hunedoara, Cristian Moise.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru această…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Jaf la drumul mare are loc într-o localitate situată la poalele mun­ților din sudul jude­țului.…

20 de ore ago

Bulina albă

Camelia Bedea, primarul comunei Vălișoara Pentru că a lansat îndemnul ca cetățenii să ajute familiile…

20 de ore ago

Bulina neagră

Nicolae F., din municipiul Vulcan Pentru că se află în stare de arest preventiv, fiind…

20 de ore ago

O Pediatrie Nouă la Deva, în luna cadourilor

Adriana Năstase Administratorul public al județului, Costel Avram (foto), a afirmat recent la ședința de…

20 de ore ago

Beat, fără permis de conducere, s-a băgat cu mașina într-un stâlp

Un hunedorean s-a urcat băut la volanul mașinii, deși nu avea permis de conducere și,…

20 de ore ago