Categories: ActualitateFlash

Alertă maximă! Bani falşi, plasaţi în Valea Jiului

Maximilian Gânju

În trei localităţi ale Văii Jiului au fost descoperite bancnote falsificate de 100 şi 200 de lei. Falsul este unul foarte bine realizat şi depistabil doar la o verificare atentă a banilor. Poliţiştii sunt în alertă, iar banda de falsificatori a acţionat cu foarte mult tupeu. Nu este exclusă posibilitatea ca banii să fi fost falsificaţi la Oradea, în aceeaşi „fabrică” a mafiei italiene.

Bancnotele false descoperite la bănci
Angajaţii mai multor subunităţi bancare din Valea Jiului au depistat bancnotele cu valoare nominală de 100 de lei falsificate şi au alertat autorităţile. Până să-şi dea seama că pe piaţa monetară din Valea Jiului circulă monedă falsificată, câteva subunităţi bancare au fost prejudiciate după ce angajaţii au primit banii fără să realizeze falsul. Gruparea de falsificatori a acţionat cu foarte mult tupeu, membrii acesteia plasând banii la bănci, unde angajaţii sunt experimentaţi în depistarea falsurilor. Aceştia s-au bazat pe faptul că la ghişeele de încasări este aglomeraţie şi funcţionarii verifică mai atent valuta cum ar fi euro sau dolari şi mai puţin banii româneşti. Nu este vorba de o singură bancnotă, deci de un caz izolat, ci de sume importante de bani plasate la bănci de către falsificatori sau cărăuşii lor.

Trei municipii pe harta falsificatorilor
Falsurile au fost descoperite în trei localităţi, Petroşani, Vulcan şi Lupeni, toate cu unităţi bancare, lucru care indică faptul că indivizii au ţintit doar municipiile mai dezvoltate, unde banii falşi puteau fi plasaţi mai uşor, iar riscul de a fi prinşi mai mic, spun surse din rândul anchetatorilor. La subunităţile bancare din cele trei oraşe au fost descoperite bancnote cu valoare nominală de 100 de lei, iar cea de 200 de lei a fost găsită la un supermarket din municipiul Vulcan. Angajaţii magazinului au depistat falsul şi au anunţat poliţia. Banii falsificaţi sunt foarte bine realizaţi, ceea indică faptul că au fost produşi, cel mai probabil, cu ajutorul unei tiparniţe şi nicidecum la o imprimantă cum ar fi procedat nişte amatori. Potrivit surselor noastre, până şi elementele de siguranţă sunt clonate pe bancnotele de 100 de lei, cum ar fi filigranul. Totuşi, falsul poate fi depistat la o examinare, hârtia de 100 de lei în zona firului de siguranţă este mai groasă, nuanţa de albastru este puţin mai închisă şi elementele de siguranţă transparente sunt suprapuse. În plus, colţul din dreapta al bancnotei de 100 de lei falsificată, are tendinţa de a se exfolia dacă este zgâriat cu unghia sau un obiect ascuţit. Totodată banii falsificaţi pot fi depistaţi foarte uşor la lampa cu ultraviolete.

Legături cu fabrica de bani a mafiei?
Modul de realizare al falsurilor ar putea fi un indiciu cum că banii ar proveni din aceeaşi fabrică de la Oradea, unde mafia italiană îşi tipărea cantităţi imense de euro. Varianta aceasta n-a fost însă confirmată, iar anchetatorii nu au deloc o misiune uşoară în a-i prinde pe falsificatori. Sursele noastre mai spun că este foarte probabil ca banii să fi fost plasaţi de membrii grupării şi apoi să fi dispărut din zonă. Zilele trecute DIICOT Oradea a descins la o fabrică de bani falşi ce aparţinea grupării mafiote italiene Camorra, iar poliţiştii au confiscat 13 milioane de euro. Banii falşi erau în bancnote de 50 de euro şi 100, iar în fabrică au fost descoperite şi două tiparniţe.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

21 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

21 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

21 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

21 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

21 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

21 de ore ago