Categories: ActualitateFlash

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Cum votează hunedorenii. LIVE TEXT

Oana Mihnea

 

 Ora 7.00. S-au deschis toate cele 524 de secţii de votare din judeţ şi nu s-a înregistrat nici un fel de incident. Potrivit datelor furnizate de BEJ, un număr de 400 020 de hunedoreni sunt aşteptaţi astăzi la vot.

În judeţ au fost mobilizate 1048 de cadre MAI, din care fac parte poliţişti, jandarmi, membri ISU. Aceştia asigură paza, ordinea şi liniştea publică pe o rază de 500 de metri în perimetrul fiecărei secţii de votare, dar şi transportul în siguranţă al buletinelor de vot după închiderea urnelor.

 

Ora 8.00. Primul parlamentar hunedorean care s-a prezentat la secţia de votare pentru a-şi exprima opţiunea  a fost deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD.  Acesta a votat la secţia de la Căminul Cultural din localitatea Păuliş şi a venit neînsoţit.

„Am votat pentru o schimbare în România, pentru ca în această ţară să fie cu adevărat democraţie şi, nu în ultimul rând, pentru o schimbare până la capăt”, a declarat Laurenţiu Nistor.

 

Ora 9.00. Primarul municipiului Deva, Petre Mărginean, a ajuns la secţia de votare de la Centrul Cultural  „Drăgan Muntean”, însoţit de soţia lui. Primarul Devei a declarat că a votat pentru un viitor preşedinte „bine crescut”.

„Aş dori să fie o schimbare, adică să existe un om bine crescut, acesta este punctul meu de vedere, şi chiar să fie un arbitru pe scena românească, reprezentativ pentru România în exterior. Ca să fiu mai punctual, ca primar, aş dori măcar să întrebe ce proiecte sunt în municipiu şi ce ar trebui să se facă. Mi se pare inadmisibil ca, după 24 de ani, Deva ca şi tot judeţul Hunedoara, să fie lăsate de izbelişte, ştiind că acest judeţ a fost o putere economică. Dau, spre exemplu gara din municipiu. Degeaba Deva arată frumos, dacă intrarea pe calea ferată în oraş arată urât. Ar trebui ca viitorul preşedinte să îl tragă de mânecă pe primul ministru şi să atragă atenţia asupra faptului că şi Deva face parte din municipiile din România şi este un municipiu important şi cu tradiţie”, a declarat Petre Mărginean, primarul Devei, la ieşirea de la vot.

Ora 10. Câteva secţii de votare din judeţul Hunedoara funcţionează în locuri mai puţin obişnuite, deoarece autorităţile care au decis amenajarea lor acolo susţin că n-au avut alternativă. Astfel, în Valea Jiului s-a putut vota la Stadionul Central din Vulcan, la Stadionul „Minerul Aninoasa”, ori la societatea comercială Autocom Amicii GLC din Lupeni. Tot ca o noutate, în mai multe secţii de votare din judeţul Hunedoara, grupate în general în Ţinutul Pădurenilorm din Munţii Poiana Ruscă, rezultatele cu prezenţa la vot sunt transmise printr-un sistem de comunicaţii speciale prin satelit. S-a recurs la această soluţie, deoarece în zona acestora nu există reţele de telefonie. În restul secţiilor de votare comunicarea datelor s-a făcut prin SMS ca şi la alegerile trecute.  (Maximilian Gânju)

Ora 11. Prezenţa la urne în judeţ este apropiată de media pe ţară, care este de  6,54 la sută. Adică, procentul celor care şi-a exercitat până la această oră votul în judeţul Hunedoara este de 6,26 la sută, potrivit datelor furnizate de BEJ. Prezenţa la urne a fost mai mare în mediul rural (6.61 la sută), faţă de mediul urban, unde prezenţa la vot este de 6, 17 la sută.

Ora 12. La Petroşani, la Secţia de votare nr. 141, şi-a exprimat votul şi senatorul UNPR de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, care la ieşirea de la urne a declarat: „Am votat pentru un preşedinte care uneşte, într-o Românie puternică. Am votat pentru un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri”:

Ora 13.00. Conform datelor furnizate de BEJ, până la ora prânzului, în judeţul Hunedoara s-au prezentat la secţiile de votare 21,91 la sută dintre alegători. În continuare, în mediul rural prezenţa la vot este mai mare, de 22,78 la sută, faţă de mediul urban cu un procent de 21,66 la sută.

Deputatul PNL de Hunedoara, Eleonora-Carmen Hărău şi-a exprimat opţiunea de vot, la orele prânzului. Aceasta a votat secţia de la Şcoala Generală nr. 4 din Hunedoara, nu înainte de a participa la Sfânta Liturghie. „Am votat pentru o Românie normală, în care oamenii, începând cu politicienii şi mass-media, nu se mai ceartă, nu mai fac scandal, nu mai mint, nu mai fură, ci dimpotrivă, încurajează şi promovează adevărul, munca şi competenţa. Am votat pentru o Românie europeană, respectată de către străini, dar mai ales de către proprii cetăţeni”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, deputatul liberal Eleonora-Carmen Hărău.

Tot la ora 13.00 a votat şi preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor, Iulius Firczak, care a declarant după vot: „Am votat pentru democraţie, pentru destinul fast al ţării noastre. Viitorul României este unul european, legat de aceste structuri. Rutenii în curând vor fi cu toţii în Uniunea Eurpeană, ceea ce este foarte bine”.

Ora 16.00. Potrivit datelor furnizate de BEC, 37,49 la sută dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, procent mai mare faţă de cel înregistrat la nivel naţional.

Până la ora 16.00 s-a înregistrat un singur incident la Lupeni, la secţia de votare numărul 125, unde a dispărut o ştampilă de vot. Se presupune că un alegător a plecat cu aceasta din secţia de votare, fără să îşi dea seama. Poliţia a fost sesizată şi se fac cercetări pentru a stabili cum s-a produs incidentul. Procesul de votare continuă şi se defăşoară în condiţii normale.

Deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare şi-au exprimat opţiunea de vot faţă de cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale, o echipă mobilă prezentându-se la penitenciar cu urna mobilă. Un număr de 780 de deţinuţi au întrodus buletinul cu ştampila votat în urnă, din totalul de 812 care au acest drept. În prezent la penitenciar îşi ispăşesc pedeapsa aproximativ 1.100 de persoane, printre acestea numărându-se şi deţinuţi cărora le este interzis dreptul de a vota.

Ora 19.00. În judeţul Hunedoara, prezenţa la vot, până la această oră, se menţine peste media naţională. Astfel, conform BEC, un procent de 50,78 la sută dintre hunedoreni s-au prezentat la secţiile de votare pentru a-şi exercita acest drept. Prin urmare, puţin peste jumătate din numărul total de alegători din judeţ, au introdus buletinul de vot în urne.

BEJ a anunţat că, poliţiştii din Lupeni au găsit, aruncată pe stradă, ştampila de vot, care dispăruse din Secţia de votare nr. 125 din municipiu şi au returnat-o comisiei.

Un membru din comisia Secţiei de votare nr.22 din Deva a fost înlocuit cu o altă persoană, aflată în rezervă,, deoarece i s-a făcut rău şi nu şi-a mai putut continua activitatea.

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

18 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

18 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

18 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

18 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

18 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

19 ore ago