Categories: Sport

Alb şi negru la Naţionalele de şah

Ciprian Marinuţ

Maestra FIDE Daria Vişănescu (foto) (16 ani), legitimată la Clubul de şah Deva şi CS Studenţesc Timişoara, este neînvinsă după primele patru runde ale Campionatului Naţional Individual de şah rezervat senioarelor, fiind implicată în lupta pentru medalii. În schimb, Codruţ Florescu şi Iulian Turcu, reprezentanţii clubului devean în competiţia similară masculină, au avut rezultate modeste în primele cinci runde.

Talent versus experienţă
Vicecampioană europeană la categoria jucătoarelor sub 16 ani în 2012, Daria Vişănescu îşi măsoară din nou talentul special cu cele mai bune jucătoare senioare din România, la competiţia naţională ce se desfăşoară în aceste zile la Olăneşti. După primele patru runde, Daria este neînvinsă, având trei puncte din patru posibile şi fiind între jucătoarele care au speranţe şi şanse la medalii. Daria a început turneul cu unele emoţii, obţinând doar remize în primele două runde, cu mai experimentatele Olga Porcoleanu (Elo-1684, Conpet Ploieşti) şi cu Liliana Olea (Elo-1926, CS Ioios Braşov). În rundele trei şi patru, talentul Dariei, care are un coeficient Elo de 2068 şi cotată ca favorita numărul 10 a turneului, s-a manifestat pe deplin. Ca dovadă, „Micuţa Kasparova” a câştigat întâlnirile disputate luni şi ieri cu Ana-Maria Prunariu (Elo-1769, CS Studenţesc Medicina Timişoara) şi cu Georgiana Morea (Elo – 1870, CSM Bucureşti). „Cu excepţia a una sau două jucătoare care nu contează ca rezultate, Daria este cea mai tânără dintre cele 31 de participante. Cele două şahiste cu care a remizat în primele runde sunt foarte experimentate, deşi au un Elo mai mic decât al Dariei. Începutul e promiţător şi sper ca Daria să ajungă să joace cu şahistele de top şi să conteze în lupta pentru medalii, deşi e mai tânără decât adversarele sale”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de şah Deva.

Rezultate modeste la masculin
În competiţia seniorilor, Iuliu Tudor (Elo 2225, favorit nr. 30) şi Codruţ Florescu (Elo- 2212, favorit nr. 34), cei doi reprezentanţi ai clubului devean, ocupă, după primele cinci runde, poziţii sub potenţialul lor. Codruţ Florescu a strâns 2,5 puncte din cinci posibile şi este undeva între locurile 50 şi 60 din 113 participanţi. La rândul său, Iuliu Tudor a acumulat doar 1,5 puncte şi este între codaşii clasamentului, însă el are scuza că nu a jucat în prima rundă. „Codruţ a început cu o victorie la un jucător slab şi apoi a pierdut în faţa unuia dintre favoriţi. Din păcate, în continuare, a oferit remize unor şahişti mai slab cotaţi, fără să lupte prea mult, semn că e cam supărat pe club. În schimb, Iuliu Tudor (23 de ani), care e un fost junior al clubului nostru, revenit la echipă după o perioadă de timp petrecută în străinătate, se implică la maximum, dar pare că îi lipseşte inspiraţia”, a spus Corneliu Hotăran.
Campionatele Naţionale Individuale de şah ale senioarelor şi seniorilor se desfăşoară la Olăneşti şi se vor încheia duminică, 24 februarie. La feminin, participă 31 de jucătoare, iar la masculin, în concurs sunt 113 şahişti.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

2 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

2 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

2 zile ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

2 zile ago