Categories: Actualitate

AJOFM, în urmărirea celor care iau bani ilegal

Nicoleta Popa

Sute de şomeri, dar şi agenţi economici din judeţul Hunedoara au datorii de peste 57 de miliarde de lei vechi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara.
Cele mai mari datorii le au agenţii economici, 76 la număr, în valoare de 5.292.029 de lei. Unii angajatori au datorii, pentru că au luat credite cu dobânzi subvenţionate de stat, pentru crearea de noi locuri de muncă şi nu au respectat condiţiile de acordare, iar alţii, pentru subvenţiile primite la angajarea anumitor categorii de şomeri, cum sunt cei cu vârsta peste 45 de ani, angajaţi pe care ulterior i-au concediat înainte de termenul convenit cu AJOFM şi nu au respectat condiţiile prevăzute de contract. Pentru a-şi recupera banii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a acţionat reprezentanţii sau administratorii firmelor aflate în culpă în judecată.
Şi salariu, şi şomaj
Cele mai diverse cazuri de prejudiciere a statului prin folosirea ilegală a unor facilităţi provenite prin AJOFM sunt cele în care şomerii beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dar şi de salariu. Asta, pentru că unii şomeri se angajează, însă nu anunţă autorităţile şi primesc câteva luni remuneraţie şi indemnizaţia de şomaj.
Un număr de 710 persoane fizice, aflate în această situaţie, din judeţul Hunedoara, au datorii la AJOFM în valoare de 452.264 de lei. Alţi şomeri uită să anunţe AJOFM că au primit decizia de pensionare şi se bucură în continuare de indemnizaţiile de şomaj. Un alt caz este cel al şomerilor care pleacă la muncă în străinătate, beneficiind în continuare de şomaj.
„Sumele se recuperează greu, pentru că omul cheltuie banii, iar agenţia se vede nevoită să trimită somaţii. Alţii îşi mută domiciliul, iar unii se fac pierduţi într-un fel sau altul. În situaţiile în care îşi schimbă domiciliul, îi urmărim şi prin poliţie. Depistarea şomerilor care prejudiciază bugetul statului se face prin introducerea codului numeric personal în baza de date a instituţiei. Îi verificăm în continuare pe şomeri, dar şi pe angajatori.”, a declarat Vasile Constantin Iorgovan Velichi, directorul AJOFM Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago