Categories: Comunitate

Administraţia locală din Zam merge pe indexarea taxelor

Magdalena Şerban

Guvernul a adoptat ordonanţa pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor, care stabileşte că indexarea dărilor este decisă de autorităţile locale. Edilul-şef din Zam, Sorin Nistor (foto), a salutat hotărârea şi a decis aplicarea indexării, dar fără vreo altă majorare suplimentară.

Ruralul, avantajat pe alocuri
„Pentru comuna Zam, rămâne stabilită aplicarea indexării de 16,05 la sută şi nu altă majorare. La terenuri, din punctul meu de vedere, nu va fi semnificativ simţită modificarea de sumă, ci mai degrabă la imobile. Spre exemplu, un hectar de teren însemna anul trecut 24 de lei impozit, iar acum înseamnă 27 de lei. Taxele şi impozitele colectate în 2012 sunt cu puţin peste cele înregistrate în anii precedenţi. Sper ca lumea să înţeleagă că am aplicat doar cota unică de indexare şi nu am majorat deloc peste, nici măcar cu 0,01 la sută. Hotărârea Guvernului pentru noi, cei din mediul rural, are şi un oarecare avantaj, în sensul că utilajele agricole înregistrate local sunt taxate la un nivel inferior faţă de grila de impozitare trecută. La taxa pe mijloacele de transport, vehiculele înregistrate la primărie plătesc un impozit foarte mic, comparativ cu utilajele agricole înmatriculate. Spre exemplu, pentru un tractor înmatriculat, se plătea 400 de lei, iar acum, se va achita până în 60 de lei. Astfel, există o compensaţie în acest sistem de indexare, iar pentru cei de la sate, are şi o parte benefică“, a explicat Sorin Nistor, primarul din Zam.
Ceea ce-i aşteaptă pe edilii din Zam în 2013 este strâns legat de faptul că trebuie să fie şi mai strânşi la pungă decât au fost anul trecut, adică mai calculaţi la cheltuieli. Asta, pentru a putea continua modernizările începute. „În primul rând, aştept bugetul şi-mi doresc continuarea investiţiilor principale, rămase din 2012. Aici intră reabilitarea căminului cultural din Zam, asfaltarea DC 163 şi refacerea prin pietruire a drumurilor forestiere de acces între localităţi (sunt câteva care pot scurta efectiv distanţele dintre localităţi). Avem şcoala generală din Zam, cea primară din Sălciva, cea din Pojoga şi cea din Micăneşti, iar în restul satelor, existâ câte o şcoală veche, aflată într-un stadiu avansat de degradare. Aceste clădiri necesită reabilitări şi, bineînţeles, trebuie să le dăm o nouă orientare, pentru a fi repuse în slujba comunităţii. Din păcate, aceste şcoli au fost scoase din circuit, nefiind elevi. Depinde de buget, însă, mi-aş mai dori ca în acest an, să pot sprijini şi bisericile. Sper ca bugetul să fie măcar la nivelul celui de anul trecut. Şi aşa, am fost la limită cu totul, dar acestea sunt vremurile şi trebuie să ne adaptăm”, a mai arătat primarul comunei Zam.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

19 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

19 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

19 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

19 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

20 de ore ago