Aproape un an, pentru judecarea acordului de mediu dat exploatãrii de la Certej

  Sorina Popa

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a deschis un proces, anul trecut, în luna noiembrie, pentru anularea acordului de mediu dat societăţii Deva Gold SA, pentru proiectul minier de la Certej.

Sute de locuri de muncă
Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a dat pe 5 iulie 2012, acordul de mediu pentru exploatarea prin cianurare a minereurilor de aur şi argint din zona Certej. Însă, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a intervenit ulterior, susţinând că acordul respectiv nu a fost dat în condiţii legale. Din acest motiv, exploatarea auriferă de la Certej nu a putut porni. Mai mult, ANPM a atacat în instanţă autorizarea, solicitând anularea actului administrativ. Deşi dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe data de 23 noiembrie 2012, primul termen stabilit de judecători în acest caz extrem de  important pentru judeţul Hunedoara este 1 octombrie 2013. Adică, aproape un an de zile, pentru a judeca acest dosar. Asta, în condiţiile în care societatea Deva Gold vrea să deschidă lucrarea de la Certej cât mai repede şi să înfiinţeze sute de locuri de muncă, la început.

Minele, închise din 2005
Proiectul minier propus la Certej este dezvoltat de compania Deva Gold – o asociere între compania canadiană Eldorado Gold Corporation şi Minvest Deva. Peste 65 de tone de aur şi 375 de tone de argint sub formă de zăcăminte, valorând circa 4,5 miliarde de dolari, se află la Certej, potrivit specialiştilor. Închise din 2005, pe motiv de nerentabilitate, minele de aur şi argint din zona Certejului ar putea fi redeschise. Astfel, oamenii care locuiesc în zonă ar putea şi ei să aibă o viaţă mai bună, dar, nu se ştie din ce motive, se pare că guvernanţii noştri nu înţeleg acest lucru.

MesagerulHunedorean