Categories: Actualitate

A început rejudecarea dosarului de viol în care statul român a fost condamnat la CEDO

Natalia Bumbac

Judecătoria Deva a început rejudecarea dosarului de viol în care victima a făcut o plângere la CEDO împotriva statului român şi a obţinut o decizie favorabilă, nefiind mulţumită de sentinţa dată cu 10 ani în urmă. Ieri a avut loc primul termen în rejudecare, la care inculpatul Viorel Jurj a cerut o amânare pentru a-şi angaja avocat. Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 24 iulie.

Cazul care a revenit în atenţia judecătorilor, cu o minoră abuzată sexual, s-a petrecut într-un sat din apropierea Devei în anul 2008. Pe atunci, M.G.C. avea 11 ani şi a fost violată de Viorel Jurj, un bărbat de 52 de ani, care locuia la vecinii victimei. Copila a mai fost violată şi de trei dintre copiii vecinilor. Părinţii fetei au aflat despre aceste abuzuri şi au depus plângere la poliţie. În urma judecării dosarului, Viorel Jurj a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar cei trei adolescenţi au scăpat nepedepsiţi. În timpul cercetărilor, bărbatul, care avea atunci 52 de ani, a declarat că a fost provocat de M.G.C. să întreţină relaţii sexuale cu ea. Iar, magistraţii au ţinut cont de varianta lui, arătând că minora nu a putut dovedi lipsa consimţământului.
Statul nu a protejat-o
Dată fiind sentinţa dată de instanţele care au judecat dosarul, victima a depus o plângere la CEDO împotriva statului român, în care a invocat încălcarea articolelor 3 şi 8 din Convenţie. În respectiva plângere arăta că: „autorităţile române şi-au încălcat obligaţia pozitivă de a o proteja de tratamentele inumane şi degradante, precum şi de a-i proteja viaţa privată minorei. Dreptul şi practica judecătorească românească nu asigură o protecţie efectivă a copiilor împotriva violurilor şi a abuzurilor sexuale.” Reclamanta a mai arătat în plângerea adresată CEDO că, de vreme ce infracţiunea de viol presupune lipsa consimţământului victimei (…) ei i-a fost imposibil să demonstreze acest lucru, în contextul decurgerii procesului. După mai bine de opt ani de la petrecerea faptelor, în martie 2016, CEDO admite plângerea minorei în „Cazul M.G.C. împotriva României”, implicit a tezelor prezentate mai sus. Totodată, statul român a fost obligat să-i achite victimei despăgubiri în valoare de 9.790 de euro. Ca urmare a deciziei CEDO, M.G.C. a cerut şi a obţinut rejudecarea dosarului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Felicitare Paste

20 de ore ago

Felicitare Paste

20 de ore ago

Felicitare Paste

20 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

20 de ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

20 de ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

20 de ore ago