Categories: InterviuSport

„A fost un an complicat, dar sper să fie mai bun cel care vine”

Interviu cu Gheorghe Popescu, internaţional român, managerul Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi

 

Fostul jucător de fotbal , internationalul Gheorghe Popescu, căruia colegii i-au spus Baciul, actualmente managerul Academiei de Fotbal Gigă Hagi de la Constanţa şi într-o pe­rioadă consilier al Primului ministru al Ro­mâniei pe problemele legate de organizarea şi desfăşurarea Turneului final al Campio­natului European de fotbal care se va or­ga­niza anul viitor şi în România, a fost prezent la Deva în urmă cu câteva zile, ocazie cu ne-a a acordat un scurt interviu.

Reporter: Domnule Popescu, normal tre­buie să vorbim despre fotbal şi vreau să por­nim această discuţie, deoarece sunteţi cel mai în măsură să faceţi precizările necesare despre pregătirile pentru Turneul final al Cam­­pionatului European de fotbal, repro­gramat anul viitor. Mă refer la cum este el pregătit aici, în România.
Gheorghe Popescu: Noi eram pregătiţi şi dacă jocurile programate să se dispute la Bucureşti, s-ar fi desfăşurat în vara acestui an, aşa cum au fost stabilite iniţial. Eu am spus de nenumătate ori, am oboist de câte ori am spus acest lucru, că acest turneu final nu înseamnă pentru noi, România , numai construirea acestor stadioane. Noi am folosit acest eveniment fotbalistic important ca să facem o infrastructură sportivă, nu numai constructia de stadioane, ci şi modernizarea unor baze sportive, circa 150, despre care nu prea se vorbeşte, dar care sunt la fel de im­portante ca şi aceste stadioane. Apoi, să nu uităm de infrastructura feroviară, s-a ter­minat linia de cale ferată Otopeni- Gara de Nord. Dar cele înscrise în garanţiile guver­na­mentale pe care Guvernul României şi le-a asumat în dosarul de candidatură, au fost deja implementate încă din 2019. Deci noi eram pregătiţi să organizăm Campionatul Euro­pean în cele mai bune condiţii încă în acest an.
Dacă se va juca, sau nu se va juca, dar eu sunt foarte optimist în acest sens, pentru că odată cu apariţia vaccinului anticovid, sper ca în primăvara anului viitor lucrurile să intre în normal. Aşa că eu mă voi bucura, ne vom bucura cu toţii dacă acest Campionat Euro­pean se va juca cu spectatori, aşa cum e nor­mal să se desfăşoare şi cum s-au desfăşurat până acum partide de fotbal în Spania, Marea Britanie. Ar fi foarte trist ca un astfel de turneu să se desfăşoare fără spectatori.

Reporter: Naţionala României de fotbal a avut rezultate negative în Campania de calificare la acest Campionat European, cu o calificare ratată. Dumneavoastră, ca om de fotbal, care trăiţi cu siguranţă mult mai intens jocurile de fotbal decât oricare dintre spectatori, puteţi să ne spuneţi acum, de ce are nevoie echipa naţională pentru a ajunge acolo, unde îşi merită totuşi locul la nivel european?
Georghe Popescu: Echipa naţională are nevoie de multe şi nu cred că avem acum timpul necesar să dezvoltăm toate acestea. Desigur că ratarea calificării, mai ales că noi organizăm patru partide din acest turneu, este supărătoare, e deranjantă că nu suntem acolo cu echipa naţională. Nu ne-a scos Franţa, Germania sau Olanda, ne-a scos o echipă mai slabă,Irlanda.
Mie, dacă mi-ar fi spus în urmă cu câţiva ani, atunci când jucam şi eu fotbal că va veni vremea când o să ne elimine Irlanda vă spuneam că exageraţi. E o dovadă că alţi au progresat, iar la noi, nefăcând nimic pentru fotbal, lucrurile s-au degradat şi continuă să se degradeze atâta timp cât nu vom face nimic. Mie îmi este teamă să nu ajungem la un punct în care să ne uităm la 2020 şi să ni se pară ca ceea ce este acum, este o perioadă pozitivă în fotbalul nostru. Deci atâta timp cât nu faci nimic, nu clădeşti nimic, de unde să vină performanţă ?

Reporter: Cu o floare nu se face primăvară, e clar. Academia de fotbal Gică Hagi pe care o reprezentaţi are tradiţie şi are mulţi jucători care au urcat în ierarhia fotbalistică naţio­nală şi internaţională. Ar fi necesare mai multe astfel de… academii?
Georghe Popescu: Din păcate este doar o oază de speranţă fotbalistică. Ce se întâmplă la Constanţa arată că se poate. Nu uitaţi că jumătate din echipa U 21 care s-a calificat la de două ori la Campionatuil European provine de la Constanţa sau din acest proiect pus la punct la Constanţa. Deci se poate, dar este puţin, prea puţin la nivel macro,pentru România. Întotdeauna sportul şi fotbalul românesc va avea materie primă, dar im­portant este să găseşti această materie pri­mă şi să ştii ce să faci cu ea. Trebuie educaţi, trebuie muncit cu tinerii pe care îi avem, pentru că noi avem în ADN-ul românesc cali­tatea sportivă, calităţi individuale pe care trebuie să le căutăm şi să le pregătim intens.

Reporter: Scandalul Colţescu va trage în jos fotbalul şi arbitrajul românesc? Sunteţi mai aproape de ceea ce înseamnă fotbalul European.
Gheorghe Popescu: Este un scandal arti­ficial din punctual meu de vedere. Arbitrul Colţescu nu a făcut o declaraţie rasistă. A folosit cuvinte din vocabularul limbii române, aşa le spunem noi la persoanele de culoare, negrii, nu le spunem altfel, lucru pe care îl cunosc şi membrii comisiei de anchetă. Colţescu a folosit cuvinte normale, nu cu conotaţie rasistă. Nu mi s-a părut absolut deloc o declaraţie rasistă, iar faptul că mai târziu cele două persoane, arbitrul român şi oficialul turc, au vorbit la telefon şi s-au împăcat, înseamnă că toţi şi-au dat seama că nu a fost nicio intenţie rasistă din partea lui Colţescu. E un scandal artificial şi nu se va lăsa cu o sancţiune pentru arbitrajul şi fotbalul românesc.

Reporter: Un gând pentru fanii dumnea­voastră de aici, din judeţul Hunedoara, acum la final de an calendaristic?
Gheorghe Popescu: A fost un an complicat pentru noi toţi, sunt probleme încă la nivel mondial dar şi la noi cu pandemia asta. Le doresc în primul rând sănătate tuturor, să avem un an mai bun, mai liniştit, cu multă dragoste şi fericire. La mulţi ani!

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

8 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

8 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

8 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

8 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

8 ore ago