Categories: Actualitate

A fost arestat încă un traficant de tezaur dacic

Volodia Macovei

Horia-Camil Radu a fost arestat preventiv, prin decizia Curţii de Apel Alba Iulia, pentru furt şi complicitate la furt de tezaur dacic. El fusese trimis în judecată de Judecătoria Deva, în 2008, dar a fugit în Anglia, stabilindu-se la Londra.

A fugit în Anglia
Horia-Camil Radu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional. Mandatul de arestare a fost emis şi a fost pus în executare în 23 iulie 2013, individul fiind prins pe teritoriul României.
Conform datelor furnizate de anchetatori, în 5 septembrie 2010, Horia-Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone, din departamentul Kent, având în autoturism 145 de monede koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. El era în drum spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a vinde aceste piese de tezaur. „Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia”, se arată într-un comunicat oficial.

Specializat în obiecte de tezaur
În 16 aprilie 2013, autorităţile britanice au transmis actele de cercetare autorităţilor române. Monedele au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.
Horia-Camil Radu mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.
În total, până acum, anchetatorii au reuşit să recupereze următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • si cu aurul romanesc 97 de tone de la rusi cum ramane? noi recuperam cateva kg din aceste monezi de aur dacice dar tezaurul Romaniei este in in RUSIA!
    De altfel aurul din deva-Certej si de la Rosia Montana trebuie sa ramana in Romania, nu sa fie luat in mare lui parte de canadienii de la Eldorado si de la Gabriel Gold Resurces Coorporation. Se stie ca in spatele acestor actiuni stau Francmasonii ca Frank TIMIS. De ce nu face nimic SRI in privinta Deva-Certej si Rosia Montana si Rosia Poienii(cupru)si de ce Guvernul Romaniei nu intervine la Moscova , sa recupereze Tezaurul romanesc?De ce va e friica de Vladimir Putin?Doar trebuie intrebat omul, si poate il prindeti in toane bune si ne da si aurul si Republica Moldova , cu Transnistria cu tot, si Bucovina de Nord din Ukraina.
    Incercarea moarte n-are , mai ales ca Romania are documentele necesare imprumutarii (deportarii)aurului in Rusia, cat si dezlipirea celor 2-3 teritorii romanesti. Stiu ca aceste intrebari framanta pe multa lume, si dreptatea este de parte Romaniei , nu a Rusiei, Ukrainei sau Canadei!Aceste 3 tari au tras de pe Romania si inca vor sa mai traga din bogatiile ei. Pana cand, lasam sa -si faca jocul MAFIA Romaneasca mana in mana cu cea Internationala?Pana cand suntem condusi de Basescu si gasca lui de gtradatori nationali, care pentru un pumn de aur sau valuta, au vandut aceasta tara strainiilor, UE si FMI-lui, si banciilor care ne onduc tara. De ce tac persoanele din SRI?Daca tac inseamna ca sunt mana in mana cu cei de la putere.Daca esti corupt , tu ca persoana din SRI si inseamna ca trebuie sa pleci din post.Nu iti faci treaba stiind ca tara este vanduta si acest popor Roman , este tradat si vandut pas cu pas de 24 ani incoace.Tu ca persoana din SRI esti pus acolo ca sa aperi Romania, nu sa dormi in papuci,facand jocul lui Basescu, Ponta, Boc, Iliescu, si restul care s-au perindat in fruntea tarii de 24 ani incoace. Ca cetateni ai Romaniei va cerem atat: sa va faceti datoria!Succes SRI si organelor implicate in recuperarea aurului Romanesc de peste hotare .Dar nu le dorim succes celor care stiu si tac si nu-si fac datoria, stiind ca aurul romanesc e pe picior de plecare peste hotare, lasand in urma dor CIANURA pe care noi poporul roman o s-o inhalam, ci digeram si bea , nu doar 1 zi , ci zeci, sute de ani daca aceste proiecte cu CIANURA se vor pune in aplicare.Iar treaba cu creearea de locuri de munca 50 mii e gargara, cand tu, ca Guvern ai disponibilizat si continui sa o faci sute de mii si chiar milioane de oameni din aceasta tara sfasiata.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

7 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

7 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

7 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

7 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

7 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

7 ore ago