Comunitate

1 Decembrie la Istanbul

Dr. Gheorghe Firczak

Clubul Parlamentarilor „Ioan Raţiu“- Mariana Rădulescu, Parohia Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ din Istanbul – paroh Sergiu Vlad şi Uniunea Culturală a Rutenilor din România- Constanţa Firczak au organizat sărbătorirea Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României în celebra metropolă turcă. Au participat români din ţară, Bucureşti, Deva, Târgovişte, Braşov, Alba-Iulia şi cei stabiliţi la Istanbul, enoriaşi ai parohiei mai sus amintite.

Această biserică este aşezată în cartierul Hasköy în partea europeană a oraşului, pe malul răsăritean al Cornului de Aur. Biserica are hramul Sfintei Muceniţe Paraskevi, sărbătorită la 26 iulie. Antoninus Pius (86-161), împărat roman (138-161), ordonă prigonirea ei. Urmaşul acestuia, Marcus Aurelius (121-180), împărat roman (161-180) prigoneşte şi el creştinii. Paraskevi a fost decapitată la 26 iulie 170. Este altă muceniţă decât Cuvioasa Parascheva, cinstită la 14 octombrie.
Biserica mai are şi hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Ea a fost reconstruită de la fundaţie (1692) prin dania domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714) pe locul unei vechi biserici bizantine. Din anul 2004 a devenit parohia românilor ortodocşi din Istanbul. Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului participă la liturghii oficiate în limba greacă şi în limba română de două ori pe an, pentru a acorda atenţia cuvenită tradiţiei bizantine şi comunităţii româneşti stabilită în Istanbul.
Românii din ţară şi din diasporă au sărbătorit împreună 1 Decembrie. Distinsa preoteasă Andreea Vlad a prezentat pe scurt comunitatea românească din Istanbul. De asemenea, Constanţa Firczak a evocat ideea că rutenii au fost prima minoritate din România care a aderat la idealul desăvârşirii unităţii naţionale a românilor în anul 1918. Totodată a reamintit-o pe celebra roabă ruteancă, Anastasia Lisowska (1502-1558), denumită de tătari Rokselana, în limba tătară Ruteanca, devenită Hürrem Haseki Sultan (1531-1558), soţia lui Soliman Magnificul (1494-1566), sultan otoman (1520-1566), prima concubină din harem care a reuşit să devină soţia unui sultan.
A doua zi, grupul românilor a participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Sergiu Vlad, la Biserica Ortodoxă Română din Istanbul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

22 de ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

22 de ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

22 de ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

22 de ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

22 de ore ago