Categories: Sport

„CIPi-taka” cu regina Europei

Ciprian Marinuţ

Naţionala de futsal a României cu nouă jucători (din 14) foşti la CIP Deva în lot, între care şi portarii hunedoreni Vlad Iancu şi Ionuţ Florea, va întâlni, azi, ora 19.30, Spania, multiplă campioană continentală, în sferturile de finală ale Campionatului European „Croaţia 2012”.

Performanţă în premieră

Cu Iancu, Florea, Gherman, Dobre, Al-Ioani, Şotârcă, Matei, Lupu, Stoica şi A. Csoma, care au jucat la fosta triplă campioană naţională, FC CIP Deva, tricolorii de la futsal scriu istorie la Campionatul European din Croaţia. Naţionala României s-a calificat în sferturile de finală ale competiţiei, şi va juca, azi, împotriva Spaniei, „regina Europei” la futsal. Tricolorii au ajuns în premieră între cele mai bune opt echipe de futsal ale continentului, la a doua participare la europene, după ediţia Portugalia 2007, când s-au oprit în grupe. Spre comparaţie, la fotbalul mare, România a reuşit doar de două ori performanţa de a fi în sferturile de finală la un turneu final, în 1994, la Campionatul Mondial din SUA şi în 2000, la Campionatul European din Belgia şi Olanda.

Calificare cu emoţii

România s-a calificat în sferturile de finală, după ce a ocupat locul secund în grupa A, în urma Croaţiei (şase puncte), dar înaintea Cehiei (zero puncte). Spania vine din postura de câştigătoare, cu maximum de puncte, a grupei B, în care a devansat Ucraina şi Slovenia. Tricolorii au început cu stângul turneul final, pierzând, scor 1-2, meciul cu echipa ţării gazdă, Croaţia, deşi au dominat jocul. Românii şi-au asigurat calificarea în sferturi prin succesul, 3-1, contra Cehiei. În ambele partide, prima linie a naţionalei a fost formată sută la sută din jucători foşti la FC CIP Deva.
Victoria cu cehii a venit în urma unei partide entuziasmante. Românii, pregătiţi de spaniolul Sito Rivera, au revenit de la 0-1, după ce Belej a deschis scorul în minutul opt, contrar cursului jocului. Dobre (fost la CIP) a reuşit egalarea în minutul 17, cu un şut senzaţional din unghi. Egalitatea s-a menţinut până în ultimele şapte minute, când tehnicianul spaniol Sito Rivera l-a scos din poartă pe Iancu şi a atacat cu cinci jucători. După 20 de secunde, Ignat a reluat cu capul din plonjon centrarea lui Gherman (fost la CIP), aducând România în avantaj, 2-1. Golul calificării a venit în minutul 38 pe un contraatac fulger, finalizat de Florin Matei (fost la CIP). „Calificarea în sferturile de finală e un premiu extraordinar. Băieţii au muncit, au muncit, au muncit! Va fi greu cu Spania, dar acum doi ani, într-un amical, abia ne-a bătut cu 3-2 şi am avut patru mari ocazii. Suntem o familie într-un moment foarte bun şi putem spera la mai mult”, a spus Sito Rivera, antrenorul spaniol al „naţionalei” României.

Lotul României la Euro 2012

Portari: Vlad Iancu (devean – United Galaţi), Ionuţ Florea (Dava Deva).
Jucători de câmp: Gherman (United Galaţi), Dobre, Al-Ioani (ambii Gyor), Şotârcă (Andorra), Matei, Lupu, Stoica, Alpar Csoma (toţi City’ us Tg. Mureş) , Radu, Răducu, Ignat, Şafar.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

22 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

22 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

22 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

22 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

22 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

22 de ore ago