Categories: Actualitate

Zimbrii aduşi din Germania s-au acomodat perfect la Hunedoara

Natalia Bumbac

Cei doi zimbri, masculul Joachim şi femela Spekingur, care au fost relocaţi de la un centru de reproducere din Germania la Grădina Zoologică Hunedoara, au trecut cu bine de perioada de acomodare. Bovinele se află la noi în ţară din luna mai a anului trecut şi, din spusele celor care le îngrijesc, viaţa de aici le prieşte. Dacă lucrurile vor decurge la fel de bine în continuare, reprezentanţii Grădinii Zoologice se aşteaptă ca în primăvara lui 2018, femela să facă pui. Iar, pentru ca în municipiul Hunedoara să existe un minicentru de reproducere a zimbrilor, cei de la Grădina Zoo spun că vor mai fi aduse alte două femele.
Prietenoşi, dar nu cu toată lumea
Prima iarnă petrecută în Grădina Zoo a municipiului Hunedoara le este favorabilă celor doi zimbri cu „paşapoarte nemţeşti”, perioadă în care primesc hrană suplimentară şi sunt atent monitorizaţi de medicii veterinari de aici. „Cei doi zimbri sunt într-o stare foarte bună, lor le place pe timp de iarnă, fiind animale obişnuite cu clima temperat continentală, respectiv caucaziană. Primesc hrană bogată în fibre şi suplimente alimentare. Bovinele nu sunt foarte prietenoase, masculul fiind de doar doi ani, este mai obişnuit cu oamenii, dacă nu fac gesturi bruşte sau zgomot, poate sta în preajma lor. Femela, care are şase ani, este mai agresivă. Zimbrii rămân la noi şi urmează să mai aducem o femelă sau două, ca să constituim un micro-centru de reproducere. Atunci când a fost adusă, femela a avut un pui înţărcat. Dacă va intra în călduri la vară, va face pui în anul următor”, ne-a spus Ciprian Hodor, medicul veterinar de la Grădina Zoologică Hunedoara. Acesta a mai declarat că zimbrii au fost aduşi gratuit, pe un termen nelimitat.
Puii vor fi eliberaţi în sălbăticie
Zimbrii de la Grădina Zoologică Hunedoara au fost aduşi printr-un proiect al World Wilde Foundation (WWF) România, o organizaţie care se ocupă de protejarea mediului sălbatic din Munţii Carpaţi şi din lungul Dunării şi Rewilding Europe, derulat în parteneriat cu Grădina Zoologică din municipiul Hunedoara. Pentru a demara acest proiect pilot, WWF România şi Grădina Zoologică din Hunedoara au încheiat anul trecut un protocol de colaborare, prin care autorităţile locale trebuiau să le asigure un mediu adecvat celor două bovine.
Înfiinţarea centrului de reproducere pentru zimbri din municipiul Hunedoara face parte din proiectul WWF România de reintroducere a zimbrilor în mediul sălbatic din România, fiind înfiinţate şi alte centre de acest fel în alte localităţi din ţară. Iniţial, în ţară au fost aduşi zimbri doar din Polonia, ajungându-se la cosangvinizarea exemplarelor din rezervaţii, au explicat cei de la WWF România, iar pentru a evita această situaţie, au fost aduşi zimbri din rezervaţii ale altor state, precum Germania, Elveţia, Italia etc. Conform proiectului derulat de WWF România, puii de zimbru care se vor naşte în centrul de reproducere din municipiul Hunedoara vor fi eliberaţi în sălbăticie, pentru a se evita cosangvinizarea.
Proiectul desfăşurat de WWF România şi Rewilding Europe, denumit “Măsuri urgente pentru refacerea populaţiei de zimbru în România” are drept scop salvarea de la dispariţie a acestei specii de bovine, ţara noastră fiind printre puţinele unde acestea vieţuiesc în sălbăticie.

Mesagerul Hunedorean