Categories: ActualitateUltima Ora

Zilele Maghiare în județul Hunedoara

  Sâmbătă, 1 iunie, debutează “Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara”, manifestări care se desfăşoară în perioada 1 iunie – 9 iunie. Pe parcursul celor nouă zile vor avea loc peste 100 de evenimente culturale și de divertisment, precum și gastronomice,  în 21 de localități din județ, în care există comunități maghiare.

Deschiderea oficială la Castelul Corvinilor

Deschiderea oficială a celei de a IV-a ediții a Zilelor Maghiare din județul nostru va avea loc sâmbătă, 1 iunie, la ora 20,30, la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Cu acest prilej va avea loc ceremonia adoptării simbolice a Castelului Corvinilor – înmânarea plachetei commemorative în cadrul programului „Adoptă un monument istoric” al UDMR.  Consiliul Tineretului Maghiar din judeţul Hunedoara, alături de cele șapte organizații membre, vor adopta Castelul Corvinilor, asumându-și astfel responsabilitatea pentru îngrijirea monumentului istoric și respectul pentru trecut   Dar până atunci, începând cu ora 11,00 la castel, în curțile interioară și exterioară,  vor avea loc numeroase activități de divertisment, concerte folclorice și de muzică pop, concursuri, prepararea de bucate tradiționale maghiare, târg cu obiecte tradiționale secuiești și ungurești, expoziții, recitaluri etc.

La Deva, gulașul uriaș și parade comunităților

La Deva, una dintre principalele atracţii ale manifestărilor este gulaşul urias, care va fi gătit, duminică, începând de la ora 12,00, în centrul istoric al municipiului, într-un ceaun de 500 de litri. Iar de la ora 15,00 va debuta concursul de gătit gulaş, competiţie culinară în cadrul căreia participanţii se vor întrece în a găti cel mai gustos gulaș. Tot în centrul Devei vor avea loc spectacolele susținute de ansamblul de dans „Renaissance” şi de ansamblul „Dobó”. Iar de la ora 17, va începe  parada comunităţilor şi un spectacol pe picioroange susţinut de Teatrul Trambulin din Budapesta.

La Ilia, manifestări la Bastionul Roșu

     În comuna Ilia, manifestările au loc sâmbătă, 1 iunie, de dimineață, la Bastionul Roșu, începând programe în aer liber destinate copiilor. Apoi, la ora 11,00 va avea loc o slujbă religioasă, urmată de un moment cultural oferit de către istoricul Tamási Zsolt și dedicat aniversării a 400 de ani de la încoronarea Lui Bethlen Gábor. Va urma vernisajul unei expoziții de cărți cu ceremonii liturgice din secolul al XVII-lea, după care participanții se vor delecta cu bunătăți la ceaun. De la ora 13,00 va avea loc concertul formației CIRáDA, apoi un spectacol pentru copii și întreceri sportive. (Mircea Crivăț)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Ne bucuram ca se sarbatoreste o zi a maghiarilor in judetul Hunedoara. Am vrea sa stim cand se sarbatoreste ziua romanilor in judetele Hargita si Covasna.
    Poate cu ocazia acestei sarbatori la care participa maghiarii si romanii se va cere ca "monumentul" din fata prefecturii sa fie mutat pe cetate. Nu stiu cine a dat aprobarea pentru construirea acestuia dar daca se doreste sa se cunoasca proprietarul cetatii Devei atunci ar trebui asezat in locul unde se afla cetatea.

  • Ne bucuram ca se sarbatoreste o zi a maghiarilor in judetul Hunedoara. Am vrea sa stim cand se sarbatoreste ziua romanilor in judetele Harghita si Covasna.
    Poate cu ocazia acestei sarbatori la care participa maghiarii si romanii se va cere ca "monumentul" din fata prefecturii sa fie mutat pe cetate. Nu stiu cine a dat aprobarea pentru construirea acestuia dar daca se doreste sa se cunoasca proprietarul cetatii Devei atunci ar trebui asezat in locul unde se afla cetatea.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

12 ore ago