Zeci de maidanezi „deversaţi” la marginea Hunedoarei

Maximilian Gânju

Dealurile dintre localităţile Silvaş şi Hunedoara sunt cutreierate de haite de câini vagabonzi înfometaţi, aduşi cu autovehiculele şi descărcaţi acolo de persoane necunoscute, la adăpostul întunericului, spun localnicii.

Trei haite, la marginea satului
Cel puţin 30 de câini comunitari fără crotalii în urechi formează o haită aciuată pe lângă o stână de lângă Hăşdat. La câţiva kilometri mai departe, la limita satului Silvaş, alte două haite cu zeci de câini hămesiţi dau târcoale gospodăriilor localnicilor. Oamenii spun că patrupedele au fost aduse de necunoscuţi cu o camionetă pe timp de noapte, iar cum câinii nu au crotalii care să arate de unde provin şi dacă au fost măcar sterilizaţi, este greu să fie găsiţi „stăpânii”. Cert este că, dacă nimeni nu-i va aduna pentru a-i duce într-un adăpost, nu va mai trece mult timp până când cineva va fi atacat sau până când animalele din gospodărie le vor fi vânate de maidanezii înfometaţi.
„De prin februarie, au început să apară şi sunt din ce în ce mai mulţi. Până acum, nu s-a întâmplat nimic rău, pe la o casă au fugărit găinile. Dacă nu vor fi prinşi, cum sunt flămânzi, ne vor ataca. În sat, sunt oameni bătrâni, care se duc cu vitele pe câmp la primăvară şi este pericol. Trebuie să se facă ceva ca să nu se întâmple cum a fost în alte părţi, să găsim oameni omorâţi pe câmp”, spune Valer, un sătean din Silvaşu de Sus.

Aduşi cu două autoutilitare
Acelaşi pericol este şi lângă Hăşdat, iar unul dintre ciobanii de la stâna în apropierea căreia câinii s-au adunat spune că maidanezii sunt la fel ca haitele de lupi. „Dacă e unul singur, nu are curaj să sară, dar când sunt în haită, nu fug nici dacă dai cu bâta în ei. Avem ciobăneşti la stână şi nu au curaj să se pună cu ei. Ăştia se luptă cu ursul şi am văzut că se duc către Hunedoara”, spune bărbatul. Locuitorii cartierului Hăşdat confirmă că seara, câinii coboară spre containerele de gunoi de la marginea localităţii şi se tem să nu fie atacaţi. Tot aceştia mai spun că patrupedele sunt aduse la adăpostul întunericului şi abandonate pe câmp cu două autoutilitare Logan de culoare albastră. Nimeni n-a reuşit însă să vadă şi numărul de înmatriculare al maşinilor, astfel încât să se poată afla de unde provin câinii şi cine se face vinovat de încălcarea legii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare