Zam: minus la funcţionare, dar un mare plus la investiţii

Magdalena Şerban

După ce în ultima vreme a reuşit să atragă, sub formă de investiţii, sume importante de bani nerambursabili, administraţia publică din Zam şi-a făcut calculele pentru următorii paşi în materie de proiecte. Fondurile vizate sunt atât de la UE, cât şi de la Guvernul României. Bugetul local este prea sărac pentru lucrări de anvergură, nefiind suficient nici măcar pentru a acoperi o bună funcţionare a activităţii până la finele anului curent.
„În ultimii doi ani am făcut investiţii de circa 2,5 milioane de euro şi urmează să demarăm procedurile pentru a obţine încă aproximativ un milion de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pe această axă guvernamentală având deja semnate trei proiecte esenţiale pentru comună. Unul este pentru reabilitarea şi dotarea şcolii gimnaziale din localitatea centru (605.836,00 lei), al doilea are ca obiectiv modernizarea reţelei de drumuri de interes local (3.478.159,00 lei), iar al treilea vizează reabilitarea reţelei de iluminat public (304.045,00 lei). Vom face procedura de achiziţie, iar apoi trecem la demararea propriu-zisă a lucrărilor”, a precizat Sorin Nistor (foto), primarul comunei Zam.
Deşi conducerea locală se confruntă cu un deficit major la bugetul pe 2018, având cele mai mici alocări din ultimii ani, greutăţile se resimt doar la partea de funcţionare, nu şi la investiţii. La acest capitol s-a compensat din plin, prin accesarea de fonduri încă din perioada precedentă. „În noiembrie anul trecut am încheiat un program de modernizare a drumurilor de exploataţie agricolă din satele Zam, Sălciva şi Pojoga (în valoare de un milion de euro, reprezentând fonduri europene). Prin Ministerul Dezvoltării am reuşit să modernizăm DC163 Zam-Almaş-Sălişte, lucrări în cuantum tot de un milion de euro. Mai trebuie doar să facem recepţia. Totodată, prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia 1 am implementat încă un proiect în sumă de 85.000 de euro ce a constat în modernizarea unui kilometru din DC160 din Zam. Nu poţi face totul deodată, dar strategic se pot aborda diverse segmente administrative, rezolvându-le pe rând”, a mai spus primarul din Zam.

Un gând despre „Zam: minus la funcţionare, dar un mare plus la investiţii”

  1. mai primare nu mai bate apa in piua , programele accesate sint la cheie si le au primit toti primari, daca te dai asa capabil introdu apa si canalizarea in Zam.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.