Vizita oficială în judeţ a ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România

Mircea Crivăţ

Ieri, joi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, s-a aflat într-o vizită oficială în judeţ, vizită prilejuită de inaugurarea la Biblioteca judeţeană a „American Shelf” (Raftul American).
În cadrul vizitei sale în judeţ ambasadorul SUA s-a întâlnit cu oficialităţile din conducerea judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora şi prefectul de Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, şi cu primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

La Primăria municipiului Deva
Prima parte a vizitei s-a desfăşurat la Primăria Devei, unde ambasadorul Hans Klemm a fost întâmpinat de primarul Nicolae-Florin Oancea, la prima sa vizită la primăria municipiului reşedinţă a judeţului. La discuţii care au avut loc aici, au participat şi cei doi viceprimari ai municipiului Deva – Ovidiu Moş şi Zoltan Ferdinand Pogocsan, precum şi Vasilică Potecă – administratorul public al municipiului Deva. Timp de peste o oră, discuţiile s-au axat pe oportunităţile locale de investiţii şi principalele obiective de dezvoltare ale municipiului Deva. De asemenea, din partea municipalităţii au mai fost punctate aspecte ce ţin de dezvoltarea turismului şi reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Devei, evenimentele culturale şi sportive din localitate, precum şi dezvoltarea teritoriului pe termen mediu şi lung.
“Am fost onorat să primesc astăzi vizita Excelenţei Sale, domnul Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. A fost o discuţie extrem de plăcută şi de utilă, de peste o oră, despre viitorul relaţiilor dintre municipiul nostru şi investitorii americani, despre infrastructură, dezvoltarea turismului şi facilităţile pe care Deva le oferă. Excelenţa Sa, domnul Hans Klemm, a fost entuziasmat, în mod particular, de intenţia noastră de a dezvolta infrastructura pentru competiţii sportive de nivel naţional şi internaţional, ceea ce va duce la creşterea atractivităţii oraşului”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

La Prefectură şi Consiliul Judeţean
A doua parte a vizitei s-a derulat la Prefectura Hunedoara, unde ambasadorul SUA s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora şi prefectul de Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely.
Întâlnirea a avut scopul de a întări relaţiile de colaborare dintre judeţul Hunedoara şi S.U.A., oferind o ocazie excelentă pentru îmbunătăţirea comunicării şi a cunoaşterii reciproce în vederea iniţierii unei colaborări în viitor, în ceea ce priveşte oportunităţile de investiţii şi de schimburi culturale. În timpul discuţiilor, Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a prezentat înaltului oaspete situaţia economico-socială existentă şi oportunităţile de dezvoltare pe care le oferă judeţul Hunedoara.
Prefectul judeţului a punctat eforturile făcute pentru dezvoltarea învăţământului dual şi profesional în judeţ, dar şi oportunităţile generate de învăţământul superior de tradiţie din judeţ, aspecte care pot sta la baza unor colaborări fructuoase între partenerii americani şi români. Totodată, a insistat asupra faptului că asigurarea colaborării şi a transparenţei administraţiei publice faţă de toţi factorii interesaţi este singura cale pentru o dezvoltare integrată şi durabilă.

Inaugurarea Raftului American la Biblioteca Judeţeană
A treia etapă a vizitei în judeţ a ambasadorului Hans Klemm s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva, unde înaltul oaspete a inaugurat „American Shelf” (Raftul American), oferind o importantă donaţie de carte.
Ambasadorul SUA şi-a început vizita la Biblioteca Judeţeană la Sala Biblionet, unde a avut un dialog agreabil şi deschis cu copiii participanţi la proiectul CODE Kids, club de programare informatică finanţat de Fundaţia Româno-Americană şi implementat în România de Fundaţia Progress. A vizitat apoi Secţia de Artă şi Carte Franceză, Secţia Împrumut Carte pentru Copii, Secţia Împrumut şi, în final, Sala de Lectură, unde a avut loc şi ceremonia oficială de donaţie şi unde este amenajat „American Shelf”.
Aici au fost aranjate cele 209 cărţi, în valoare de peste 3.050 de dolari, pe care Biblioteca Judeţeană le-a primit din partea ambasadorului Hans Klemm.
Potrivit declaraţiei managerului Bibliotecii Judeţene, Ioan Sebastian Bara, „Raftul American” cuprinde lucrări de referinţă din literatura americană clasică şi contemporană, cărţi de învăţare şi predare a limbii engleze, cărţi despre geografia, istoria şi politica externă a Statelor Unite. Dintre autorii prezenţi pe coperţile cărţilor donate de Ambasada SUA îi amintim pe William Faulkner, Jack Kerouac, Mark Twain, F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck, Truman Capote. Donaţia va intra în patrimoniul Bibliotecii Judeţene şi va putea fi consultată de profesori, elevi, de publicul interesat.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.