Viorel Sălan: „Este foarte grav că Preşedintele României, care ar trebui să fie garantul Constituţiei, alege să o încalce flagrant“

21 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Poliana Mardari

După ce Curtea Constituţională a României a respins iniţiativele de modificare a constituţiei promovate în Referendumul din 26 mai, am solicitat un punct de vedere senatorului PSD Viorel Sălan (foto), vicepreşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate din Senatul României.
– Curtea Constituţională a României a respins iniţiativele legislative de modificare a Constituţiei promovate de Preşedintele României prin referendumul din 26 mai. Cum comentaţi decizia?
– Faptul că decizia de respingere a fost votată în unanimitate de către cei opt judecători constituţionali prezenţi arată cât de evidente au fost aspectele de neconstituţionalitate din întrebările care au făcut obiectul referendumului de la 26 mai a.c. De asemenea, absenţa de la şedinţă a judecătoarei Simina Tănăsescu, ajunsă în CCR la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, relevă în mod elocvent, deşi indirect, că nu existau argumente juridice suficient de puternice în susţinerea demersului prezidenţial. Este însă păcat să foloseşti o funcţie publică de acest nivel pentru un obiectiv atât de personal, cum ar fi obţinerea unui nou mandat de preşedinte al României.
– Cât de gravă consideraţi că este o astfel de eroare din partea Preşedintelui României?
– Este foarte grav că Preşedintele României, care ar trebui să fie garantul Constituţiei, alege să o încalce flagrant. Scopul organizării acestui referendum a fost unul exclusiv electoral şi am convingerea fermă că suprapunerea referendumului cu alegerile europarlamentare a creat o stare de confuzie şi în activitatea birourilor electorale din secţiile de votare, ceea ce a influenţat negativ buna desfăşurare a procesului electoral.
Sunt de asemenea convins că există specialişti în drept constituţional în echipa juridică de la Palatul Cotroceni care foarte probabil au sesizat din capul locului aspectele neconstituţionale din întrebări. Se pare însă că nu s-a dorit să se ţină cont de părerea lor.
De altfel, pe de o parte, preşedintele Klaus Iohannis se plânge Comisiei de la Veneţia acuzând PSD de toate cele, dar pe de altă parte, nu ţine cont de recomandările aceleiaşi Comisii referitoare la necesitatea de a formula clar întrebările şi la separarea consultărilor de acest fel de scrutinurile electorale.
– Deci, practic, preşedintele României a convocat un referendum neconstituţional. Cum pot fi evitate pe viitor astfel de situaţii?
– Vineri, a fost depus la Senat un proiect al PSD-ALDE pentru modificarea legii referendumului, în contextul în care CCR a constatat că la referendumul organizat pe 26 mai electoratul nu a fost informat corect privind cele două întrebări. Proiectul introduce un nou alineat care face referire la obligaţia autorităţilor de a oferi informaţii în detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes naţional.
De asemenea, la secţiunea legii referendumului privind problemele de interes naţional, este introdus un alineat care prevede că preşedintele României solicită CCR să verifice constituţionalitatea întrebărilor de la scrutin, înaintea consultării Parlamentului. Ţinând cont că suntem în plin ciclu electoral şi deja s-a văzut că interesele electorale pot prevala asupra legii, poate că ar fi bine ca iniţiativa aceasta să fie adoptată în procedură de urgenţă.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul Oancea a pus piciorul în prag!

Primarul Devei, Florin Oancea, nu a glumit atunci când a declarat că va lua măsurile care se impun pentru ca...

Ministrul Intotero, alături de copiii din Tabăra ARC, în vizită la Muzeul Textilelor

În 16 iulie 2019, Tabăra Căprioara de lângă Deva a primit a treia serie de participanţi din cadrul Taberelor ARC,...

ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Soacra mică

Dragii mei, cu bineţe vă salut şi vă invit să vorbim despre soacra mică, un subiect puţin abordat, care se...

Închide