Vine şi vaccinul AstraZeneca în judeţ!

Adriana Năstase

Începând cu 15 februarie 2021, vor fi ope­raţionale în ţară 180 de cabinete pentru vac­cinarea cu AstraZeneca, anunţă autori­tăţile de la Bucureşti. De la data respectivă va începe imunizarea populaţiei cu vaccinul AstraZeneca.

Programarea, ca şi până acum
În judeţul nostru vor fi trei asemenea ca­bi­nete de vaccinare, la Brad, Orăştie şi Călan. Acestea vor fi grupate în centrele de vacci­nare noi deschise la nivelul fiecărui judeţ. Înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de miercuri,10 februarie a.c.,şi se adresează persoanelor care, po­trivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esen­ţiale. Modalităţile de programare la vacci­nare sunt cele deja cunoscute, atât prin inter­mediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât şi prin call center, la nu­mărul unic 021. 414.44.25 sau la nu­me­rele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe vaccinare-covid.gov.ro.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizaţiei condiţionate de pu­nere pe piaţă pentru vaccinul împotriva Covid-19, dezvoltat de compania AstraZe­neca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranţa şi efi­ca­citatea vaccinului şi a recomandat prin con­sens acordarea de către Comisia Euro­peană a autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă. Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în sta­tele membre ale Uniunii Europene şi, im­plicit, în România.
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale dinRomânia (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare