Actualitate

Vine iarna! Ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia?

Adriana Năstase

Situaţia Termocentralei Mintia şi implicit a salariaţilor de aici rămâne incertă. Oamenii nu ştiu dacă centrala va mai funcţiona mult timp, deoarece nu există stoc de cărbune. Pe de altă parte, angajaţii susţin că nu au primit toţi banii prevăzuţi în contractul colectiv de muncă.
„Minciuna are picioare scurte, domnilor poli­truci. La doua zile de la pornire, termocentrala a fost din nou oprită în această sâmbătă. Lipsa lu­cră­rilor de mentenanţă se fac simţite.La această oră se fac manevre pentru repornire. Ministerul Ener­giei rămâne în continuare indiferent la situa­ţia creată. Autorităţile locale fără nici o reacţie timp de trei săptămâni cât Deva a rămas fără apă caldă”, a scris liderul sindical Cristian Iştoc pe pagina sa de Facebook.
Totodată, sindicaliştii de la Termocentrala Mintia au adresat o scrisoare deschisă devenilor ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centra­lizat de termoficare, pe are o redăm integral în con­tinuare:

„Scrisoare deschisă,
beneficiarilor sistemului centralizat de termoficare din Deva
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara îşi exprimă din nou regretul faţă de situaţia neplăcută în care s-au aflat peste 22.000 de locuitori ai municipiului Deva, care timp de trei săptămâni nu au avut asigurată apa caldă. Prin această scrisoare vrem să arătăm buna credinţă a energeticienilor de la Mintia, care în ciuda faptului că nu şi-au primit drepturile salariale de aproape şapte luni (sume restante între 4.000-6.000 lei/salariat), au pornit instalaţiile imediat ce acestea au fost reparate, chiar dacă reparaţiile nu sunt încă la standardul dorit, fiind conştienţi de importanţa asigurării apei calde pentru fiecare beneficiar în parte.Facem această precizare având în vedere acuzaţiile lansate în spaţiul public de către domnul preşe­dinte PNL-HD Lucian Heiuş şi de către domnul primar Florin Oancea, care într-o conferinţă de presă au acuzat energeticienii de la Mintia şi liderii de sindicat că fac jocuri politice folosind salariaţii şi termocentrala Mintia ca armă electorală. Atragem însă atenţia abonaţilor la sistemul cen­tralizat de încălzire, că indiferenţa Guvernului Româ­niei, a ministerului de resort precum şi a celor care reprezintă astăzi judeţul şi comunitatea locală au lăsat termocentrala Mintia în continuare fără stocuri de cărbune, fără piese de schimb, existând oricând riscul de oprire la zero.Având în vedere cele de mai sus, facem un apel public la cetăţenii municipiului Deva să susţină public demersurile Sindicatului Solidaritatea Hunedoara şi acţiunile civice ale Asociaţiei Hunedoara suntem Noi, pentru a obliga Guvernul României să asigure funcţionarea Termocentralei Mintia în condiţii de siguranţă, pentru a putea trece sezonul rece fără probleme. Termocentrala Mintia este un bun naţional, amortizat, cu soluţii de conformare la con­di­ţiile de mediu, cu perspectivă de viitor, sin­gurul mare producător de energie electrică şi ter­mică din regiune, iar sabotajul funcţionării aces­teia trebuie oprit imediat”.
După cum se vede, situaţia de la Termocentrala Mintia nu este clară de loc. Există riscul ca în anotimpul rece ea să nu poată asigura căldura apar­tamentelor din municipiul Deva racordate la sistemul de termoficare centralizat. Dar până acum autorităţile centrale, de care depinde în primul rând funcţionarea termocentralei, dar şi cele locale, nu dau semne că sunt decise să re­zolve această situaţie.

2 comentarii la „Vine iarna! Ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia?

  • Poate faceti o nefacuta ca la Cernobil cum tot porniti si opriti centrala aia

  • Termocentrala Mintia va fi o amintire, sa facem poze cat mai exista, nu mai este carbune din Valea Jiului.
    Poate se va retehnologiza pe CH4 sau hidrocarburi – sanse foarte mici.
    Sper ca terenul se va ecologiza.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura